37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Dealerii sunt mulţumiţi de poziţia băncii naţionale pe piaţa valutară

Dealerii sunt mulţumiţi de poziţia băncii naţionale pe piaţa valutară

03.10.20161.094 views Agenţia de presă „INFOTAG”
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

„Poziţia pe piaţa valutară a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), care cu toate forţele menţine stabil pragul de jos al leului moldovenesc la nivelul de 19,75 MDL:$1, poate fi salutată din diferite puncte de vedere", declară dealerii pieţei.

Solicitaţi de reporterul INFOTAG, mulţi dintre ei menţionează faptul că, atunci când cursul leului începe să piardă poziţia mai jos de 19,85 MDL:$1, dealerii BNM nu participă la licitaţii.

„Regulatorul le-a dat dispoziţia ca însăşi piaţa „să reglementeze" cursul. Însă în altă situaţie, când cursul creşte până la 19,75-19,85 MDL:$1, dealerii BNM imediat încep să cumpere valută şi nu dau posibilitate monedei naţionale să se aprecieze mai mult", a menţionat un interlocutor al agenţiei.

Potrivit lui, o asemenea poziţie a regulatorului pe parcursul ultimelor şase luni i-a convins pe participanţii pieţei că BNM nu va admite fluctuaţii bruşte ale cursului.

„Acest lucru influenţează pozitiv asupra preţurilor, deoarece vânzătorii de mărfuri nu pun o diferenţă mare în preţuri, în cazul în care cursul monedei naţionale ar putea să se schimbe", a menţionat dealerul.

Alţi participanţi ai pieţei atrag atenţia la oferta de valută în numerar din partea populaţiei, care se reduce lent.

„Comparativ cu luna august, volumul ofertei a scăzut, însă nu în aceeaşi măsură ca şi în anii precedenţi. Nici nu este clar de unde populaţia are bani? Reiese că factorul sezonier al plecării cetăţenilor la muncă peste hotare nu a afectat oferta de valută în numerar", a remarcat dealerul de la o bancă.

Referindu-se la comportamentul persoanelor juridice pe piaţa valutară, dealerii se întreabă dacă va exista cerere la valută fără numerar din partea lor.

„Noi am trecut de ciclul lunii septembrie, când importatorii, a căror etapă de comerţ se încheie în decembrie-începutul lui ianuarie, au efectuat procurări de valută. Ei au cumpărat deja valută şi nu mai sunt jucători activi pe piaţă", consideră dealerii.

La solicitarea corespondentului INFOTAG de a face o prognoză pentru octombrie-noiembrie, participanţii pieţei anunţă despre o devalorizare nesemnificativă a leului.

„Aşteptăm o scădere a cursului leului, deoarece nu observăm semne de înviorare în sectorul real al economiei. Lichiditatea înaltă a băncilor, pe de o parte, şi profitabilitatea scăzută a hârtiilor de valoare de stat şi scăderea volumului de emisiuni, de pe altă parte, intensifică tendinţa de a transfera o parte din lei în valută", menţionează participanţii pieţei.

Ei consideră că anume din cauza acestor temeri regulatorul nu micşorează rezervele obligatorii ale băncilor şi le menţine timp îndelungat la nivelul de 35%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...