37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi ContabilȘef   »   De ziua Ta, stimate contabil!

De ziua Ta, stimate contabil!

04.04.20183.983 views
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

A şti contabilitatea nu înseamnă totul. A iubi contabilitatea nu este suficient. Pentru a înţelege adevăratul mesaj al cifrelor, trebuie să ştim şi să iubim contabilitatea"

D-nul Emil Horomnea, profesor universitar, doctor, Universitatea "Al. I. Cuza" Iași, România

 Am decis astăzi, de Ziua Profesională a Contabilului, să vă prezentăm un material despre această profesie, care, indiscutabil, poate fi considerată una nobilă.

Atitudinea oamenilor față de bani poate fi diferită: cu indiferență sau cu egoism, cu chibzuință sau cheltuitor, dar indiferent de natura relației dintre cei „doi", banii iubesc să fie numărați.

Să lucreze cu cifre este o muncă caracteristică în special contabililor, care la rândul lor, sunt apreciați de către administratorii companiilor, care înțeleg rolul important a profesiei contabile în cadrul companiei.
Contabilul poate fi considerat pe bună dreptate, a doua persoană influentă din cadrul unei companii, deoarece de activitatea contabilului depind multe aspecte: reflectarea corectă a cheltuielilor, calculul corect al costului produselor și serviciilor, calculul corect al taxelor și impozitelor, oferind astfel companiei posibilitatea să economisească bani, dar și să-și mărească veniturile.
Contabilul poartă responsabilitate de corectitudinea datelor reflectate faţă de acţionari şi asociaţi, faţă de conducerea întreprinderii, faţă de organele de control de stat, şi, desigur, faţă de colectivul de muncă.

„Portretul" unui contabil profesionist

Una dintre cele mai definitorii calități ale unui bun contabil este abilitatea de a găsi un limbaj comun cu alții, pentru că de multe ori, acesta reprezintă compania la diferite organe ale statului, precum și capacitatea sa de a stabili un contact cu persoanele, fiindcă de aceasta depinde relația lor cu societatea în ansamblu. El trebuie să se ocupe de aspectele fiscale, să primească diverse controale, astfel încât cunoștințe de bază în domeniul jurisprudenței, sunt indispensabile.

Astfel, trăsăturile caracteristice unui contabil nu se limitează la capacitatea de a utiliza unele programe informatice specifice (acest lucru este un fapt de la sine înțeles), el ar trebui să poată mult mai mult și să râvnească să-și îmbunătățească în mod constant cunoștințele și abilitățile pentru a putea ține pasul cu modificările ce survin în domeniul legislației contabile și fiscale.
Dar să nu uităm că lumea progresează tot mai mult, respectiv apar activități tot mai complicate, active sofisticate și tehnologii inovative care necesită să fie înțelese, altfel nu ai cum să le înregistrezi corect în situațiile financiare.

O altă calitate de bază a unui contabil, o reprezintă rezistența la situațiile stresante, pentru că atunci când cifrele nu corespund, iar termenele sunt restrânse, acesta trebuie să dea dovadă de o răbdare de fier, pentru a nu ceda panicii.

Rezultatul muncii unui contabil sunt situațiile financiare pe care le întocmeşte. În urma acestor rezultate cifrele trebuie să fie prezentate într-un ansamblu armonios, în așa fel încât Activele companiei să fie egale cu Pasivele acesteia.

Pentru beneficiarii rapoartelor financiare, este important ca acestea să fie întocmite în corespundere cu standardele profesionale, iar aceste standarde să corespundă cerinţelor înalte ale economiei şi tendinţelor de dezvoltare a societăţii.
Astfel, profitabilitatea unei afaceri, credibilitatea partenerului şi atractivitatea unei întreprinderi sunt legitimate prin calculele contabilităţii.

Este binevenit, ca un contabil să cunoască cum se aplică corect legislația în diverse sectoare ale economiei, deoarece în sectoarele de producere sunt unele cerințe, în alimentația publică puțin altele, organizațiile bugetare se diferențiază de cele comerciale și lista poate continua. Este evident că, nu poți cuprinde toate domeniile, însă un spectru larg de cunoștințe, a fost și va fi mereu apreciat la un contabil profesionist.

Abilitatea de a conduce o echipă, de asemenea reprezintă un aspect forte, mai ales pentru contabilii-șefi, dacă aceștia au în gestiune un ajutor sau o întreagă echipă.
Desigur, că este important ca acesta să știe cum să distribuie corect atribuțiile, obligațiile fiecărui membru din echipă și cum să dețină controlul, pentru ca rezultatele să fie cele scontate.

Este important ca acest personaj să știe și cum să se subordoneze la rândul său, pentru că oricât de bun n-ar fi el, acesta trebuie să trezească încrederea angajatorului și senzația de siguranță, că poate să-i păstreze tainele comerciale. În acest sens, un contabil trebuie să fie capabil să găsească mijlocul de aur, să facă compromisuri în așa fel încât să nu se abată de la principiile umane și contabile.

Va dispărea oare profesia contabilă în viitor?

Un studiu britanic, arată că la fiecare 10 ani dispar aproximativ 5000 de profesii, însă în locul lor apar altele, nu mai puține.

Conform unor specialiști, principala amenințare pentru profesia contabilă este automatizarea. Da, într-adevăr la prima vedere pare a fi o chestie logică, deoarece și în prezent un contabil nu își mai imaginează munca sa fără un soft contabil, dar tehnologiile informaționale nu stau pe loc, ele permanent se dezvoltă și acoperă tot mai multe procese. Însă este demonstrat - nici un calculator nu va fi în stare să completeze Declarația pe venit VEN12, și astfel de exemple pot fi mai multe.

Și în acest moment apare o altă amenințare - munca contabililor poate fi simplificată. Da! noi susținem simplificarea muncii noastre!.
Dar considerăm că profesia noastră nu poate fi înlocuită, un motiv simplu fiind că inspectorii fiscali nu vor dispărea nicăieri. Iar fără noi, Serviciul Fiscal nu are încotro. Mai mult ca atât, să nu uităm că contabilul contemporan nu este doar un simplu contabil. Câte întrebări, uneori destul de surprinzătoare, care parvin din diferite parți este nevoit să rezolve contabilul. Doar un exemplu - deja trebuie să fie specialist și în poluarea mediului!

Necesitatea profesiei contabile va exista întotdeauna, atâta timp cât o persoană va avea nevoie de schimb de bunuri și servicii. La urma urmei, activele sunt neapărat "ale cuiva", iar proprietarul grijuliu va dori să știe întotdeauna despre starea "economiei" sale.

Luca Pacioli, printre termenii de bună practică, a spus: "Să desfășurați afacerile în ordine și în mod corespunzător, astfel încât să puteți primi fără întârziere tot felul de informații cu privire atât la datorii, cât și la creanțe".

Acest lucru a fost spus mai mult de 500 de ani în urmă și suntem siguri, va fi relevant pentru nu mai puțin timp. Chiar dacă în loc de bani va exista alte unități sau orice alt înlocuitor, contabilul va găsi întotdeauna înregistrările relevante.

Ziua Contabilului în lume
Este bine cunoscut faptul că, Ziua Contabilului este sărbătorită în lume la date diferite: 

  • Republica Moldova - 4 aprilie. Această dată are tangență cu aprobarea în Parlament a primei Legi a contabilității nr. 426 din 04.04.1995. Prima data în RM, această sărbătoare a apărut în anul 2011.
  • România - 21 septembrie. Ziua de 21 septembrie, reprezintă ziua echinocţiului dintre vară şi toamnă, când ziua este egală cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţă. Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe.
  • Ucraina - 16 iulie
  • Belarus - 19 decembrie
  • Kazahstan - 6 octombrie
  • Ziua internațională a contabilului - 10 noiembrie.

De ce merită să înveţi contabilitatea şi limbajul ei?
Unele răspunsuri la această întrebare, le găsim în cartea profesorului Emil Horomnea. Aici găsim răspunsuri și înţelegerea esenţei profesiei de contabil:

1. Pentru că trăim într-o lume cu resurse limitate;
2. Pentru că primul pas spre prosperitate îl reprezintă facerea de economii; 
3. Pentru că nimeni nu a eşuat în afaceri atunci când a socotit prea mult;
4. Pentru că ordinea din cuget trebuie instaurată şi în viaţă;
5. Pentru că primul semn al declinului în afaceri îl reprezintă lipsa de informare;
6. Pentru că fără prudenţă, ordine şi rigoare poţi risipi într-o clipă ceea ce ai agonisit într-o viaţă;
7. Pentru că este demn să-ţi măsori cu cumpătare efortul;
8. Pentru că cifrele vorbesc uneori mai relevant decât cuvintele;
9. Pentru că unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei (Bill Gates) a fost la originile lui...contabil;
10.Pentru că așa cum a spus Göethe, „contabilitatea este una din cele mai ingenioase creaţii ale spiritului uman".

În final, dorim să reiterăm că profesia contabilă la sigur nu va dispărea și va progresa in continuare. Iar noi mereu trebuie să ținem pasul acestor progrese. Mereu să depunem eforturi pentru a îndeplini munca cu o mare responsabilitate, deoarece oobligațiile unui contabil profesionist trebuie să satisfacă nevoile nu numai ale clientului sau ale angajatorului, ci și ale întregii societăți. Doar în astfel de condiții munca noastră va fi apreciată la nivelul corespunzător.

Sperăm că pagina Contabilsef.md, mereu va veni în sprijin pentru societatea contabilă și va susține toate provocările profesiei, și în continuare va depune eforturi enorme intelectuale și financiare pentru a aduce un ajutor profesiei.

Datorită suportului Dvs. stimați vizitatori, dați viată acestui proiect!

Succese tuturor!
Cu deosebit respect, Echipa Contabilsef.md!

A şti contabilitatea nu înseamnă totul. A iubi contabilitatea nu este suficient. Pentru a înţelege adevăratul mesaj al cifrelor, trebuie să ştim şi să iubim contabilitatea"

D-nul Emil Horomnea, profesor universitar, doctor, Universitatea "Al. I. Cuza" Iași, România

 Am decis astăzi, de Ziua Profesională a Contabilului, să vă prezentăm un material despre această profesie, care, indiscutabil, poate fi considerată una nobilă.

Atitudinea oamenilor față de bani poate fi diferită: cu indiferență sau cu egoism, cu chibzuință sau cheltuitor, dar indiferent de natura relației dintre cei „doi", banii iubesc să fie numărați.

Să lucreze cu cifre este o muncă caracteristică în special contabililor, care la rândul lor, sunt apreciați de către administratorii companiilor, care înțeleg rolul important a profesiei contabile în cadrul companiei.
Contabilul poate fi considerat pe bună dreptate, a doua persoană influentă din cadrul unei companii, deoarece de activitatea contabilului depind multe aspecte: reflectarea corectă a cheltuielilor, calculul corect al costului produselor și serviciilor, calculul corect al taxelor și impozitelor, oferind astfel companiei posibilitatea să economisească bani, dar și să-și mărească veniturile.
Contabilul poartă responsabilitate de corectitudinea datelor reflectate faţă de acţionari şi asociaţi, faţă de conducerea întreprinderii, faţă de organele de control de stat, şi, desigur, faţă de colectivul de muncă.

„Portretul" unui contabil profesionist

Una dintre cele mai definitorii calități ale unui bun contabil este abilitatea de a găsi un limbaj comun cu alții, pentru că de multe ori, acesta reprezintă compania la diferite organe ale statului, precum și capacitatea sa de a stabili un contact cu persoanele, fiindcă de aceasta depinde relația lor cu societatea în ansamblu. El trebuie să se ocupe de aspectele fiscale, să primească diverse controale, astfel încât cunoștințe de bază în domeniul jurisprudenței, sunt indispensabile.

Astfel, trăsăturile caracteristice unui contabil nu se limitează la capacitatea de a utiliza unele programe informatice specifice (acest lucru este un fapt de la sine înțeles), el ar trebui să poată mult mai mult și să râvnească să-și îmbunătățească în mod constant cunoștințele și abilitățile pentru a putea ține pasul cu modificările ce survin în domeniul legislației contabile și fiscale.
Dar să nu uităm că lumea progresează tot mai mult, respectiv apar activități tot mai complicate, active sofisticate și tehnologii inovative care necesită să fie înțelese, altfel nu ai cum să le înregistrezi corect în situațiile financiare.

O altă calitate de bază a unui contabil, o reprezintă rezistența la situațiile stresante, pentru că atunci când cifrele nu corespund, iar termenele sunt restrânse, acesta trebuie să dea dovadă de o răbdare de fier, pentru a nu ceda panicii.

Rezultatul muncii unui contabil sunt situațiile financiare pe care le întocmeşte. În urma acestor rezultate cifrele trebuie să fie prezentate într-un ansamblu armonios, în așa fel încât Activele companiei să fie egale cu Pasivele acesteia.

Pentru beneficiarii rapoartelor financiare, este important ca acestea să fie întocmite în corespundere cu standardele profesionale, iar aceste standarde să corespundă cerinţelor înalte ale economiei şi tendinţelor de dezvoltare a societăţii.
Astfel, profitabilitatea unei afaceri, credibilitatea partenerului şi atractivitatea unei întreprinderi sunt legitimate prin calculele contabilităţii.

Este binevenit, ca un contabil să cunoască cum se aplică corect legislația în diverse sectoare ale economiei, deoarece în sectoarele de producere sunt unele cerințe, în alimentația publică puțin altele, organizațiile bugetare se diferențiază de cele comerciale și lista poate continua. Este evident că, nu poți cuprinde toate domeniile, însă un spectru larg de cunoștințe, a fost și va fi mereu apreciat la un contabil profesionist.

Abilitatea de a conduce o echipă, de asemenea reprezintă un aspect forte, mai ales pentru contabilii-șefi, dacă aceștia au în gestiune un ajutor sau o întreagă echipă.
Desigur, că este important ca acesta să știe cum să distribuie corect atribuțiile, obligațiile fiecărui membru din echipă și cum să dețină controlul, pentru ca rezultatele să fie cele scontate.

Este important ca acest personaj să știe și cum să se subordoneze la rândul său, pentru că oricât de bun n-ar fi el, acesta trebuie să trezească încrederea angajatorului și senzația de siguranță, că poate să-i păstreze tainele comerciale. În acest sens, un contabil trebuie să fie capabil să găsească mijlocul de aur, să facă compromisuri în așa fel încât să nu se abată de la principiile umane și contabile.

Va dispărea oare profesia contabilă în viitor?

Un studiu britanic, arată că la fiecare 10 ani dispar aproximativ 5000 de profesii, însă în locul lor apar altele, nu mai puține.

Conform unor specialiști, principala amenințare pentru profesia contabilă este automatizarea. Da, într-adevăr la prima vedere pare a fi o chestie logică, deoarece și în prezent un contabil nu își mai imaginează munca sa fără un soft contabil, dar tehnologiile informaționale nu stau pe loc, ele permanent se dezvoltă și acoperă tot mai multe procese. Însă este demonstrat - nici un calculator nu va fi în stare să completeze Declarația pe venit VEN12, și astfel de exemple pot fi mai multe.

Și în acest moment apare o altă amenințare - munca contabililor poate fi simplificată. Da! noi susținem simplificarea muncii noastre!.
Dar considerăm că profesia noastră nu poate fi înlocuită, un motiv simplu fiind că inspectorii fiscali nu vor dispărea nicăieri. Iar fără noi, Serviciul Fiscal nu are încotro. Mai mult ca atât, să nu uităm că contabilul contemporan nu este doar un simplu contabil. Câte întrebări, uneori destul de surprinzătoare, care parvin din diferite parți este nevoit să rezolve contabilul. Doar un exemplu - deja trebuie să fie specialist și în poluarea mediului!

Necesitatea profesiei contabile va exista întotdeauna, atâta timp cât o persoană va avea nevoie de schimb de bunuri și servicii.La urma urmei, activele sunt neapărat "ale cuiva", iar proprietarul grijuliu va dori să știe întotdeauna despre starea "economiei" sale.

Luca Pacioli, printre termenii de bună practică, a spus: "Să desfășurați afacerile în ordine și în mod corespunzător, astfel încât să puteți primi fără întârziere tot felul de informații cu privire atât la datorii, cât și la creanțe".

Acest lucru a fost spus mai mult de 500 de ani în urmă și suntem siguri, va fi relevant pentru nu mai puțin timp. Chiar dacă în loc de bani va exista alte unități sau orice alt înlocuitor, contabilul va găsi întotdeauna înregistrările relevante.

Ziua Contabilului în lume
Este bine cunoscut faptul că, Ziua Contabilului este sărbătorită în lume la date diferite: 

  • Republica Moldova - 4 aprilie. Această dată are tangență cu aprobarea în Parlament a primei Legi a contabilității nr. 426 din 04.04.1995. Prima data în RM, această sărbătoare a apărut în anul 2011.
  • România - 21 septembrie. Ziua de 21 septembrie, reprezintă ziua echinocţiului dintre vară şi toamnă, când ziua este egală cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţă. Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe.
  • Ucraina - 16 iulie
  • Belarus - 19 decembrie
  • Kazahstan - 6 octombrie
  • Ziua internațională a contabilului - 10 noiembrie.

De ce merită să înveţi contabilitatea şi limbajul ei?
Unele răspunsuri la această întrebare, le găsim în cartea profesorului Emil Horomnea. Aici găsim răspunsuri și înţelegerea esenţei profesiei de contabil:

1. Pentru că trăim într-o lume cu resurse limitate;
2. Pentru că primul pas spre prosperitate îl reprezintă facerea de economii; 
3. Pentru că nimeni nu a eşuat în afaceri atunci când a socotit prea mult;
4. Pentru că ordinea din cuget trebuie instaurată şi în viaţă;
5. Pentru că primul semn al declinului în afaceri îl reprezintă lipsa de informare;
6. Pentru că fără prudenţă, ordine şi rigoare poţi risipi într-o clipă ceea ce ai agonisit într-o viaţă;
7. Pentru că este demn să-ţi măsori cu cumpătare efortul;
8. Pentru că cifrele vorbesc uneori mai relevant decât cuvintele;
9. Pentru că unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei (Bill Gates) a fost la originile lui...contabil;
10.Pentru că așa cum a spus Göethe, „contabilitatea este una din cele mai ingenioase creaţii ale spiritului uman".

În final, dorim să reiterăm că profesia contabilă la sigur nu va dispărea și va progresa in continuare. Iar noi mereu trebuie să ținem pasul acestor progrese. Mereu să depunem eforturi pentru a îndeplini munca cu o mare responsabilitate, deoarece oobligațiile unui contabil profesionist trebuie să satisfacă nevoile nu numai ale clientului sau ale angajatorului, ci și ale întregii societăți. Doar în astfel de condiții munca noastră va fi apreciată la nivelul corespunzător.

Sperăm că pagina Contabilsef.md, mereu va veni în sprijin pentru societatea contabilă și va susține toate provocările profesiei, și în continuare va depune eforturi enorme intelectuale și financiare pentru a aduce un ajutor profesiei.

Datorită suportului Dvs. stimați vizitatori, dați viată acestui proiect!

Succese tuturor!
Cu deosebit respect, Echipa Contabilsef.md!

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...