37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   De mâine unitatea convențională va fi 50 de lei. Intră în vigoare modificările la Codul contravențional

De mâine unitatea convențională va fi 50 de lei. Intră în vigoare modificările la Codul contravențional

15.03.2017929 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din 16 martie, unitatea convențională va fi de 50 de lei, față de 20 cât este acum. Astfel, de mâine, valoarea amenzilor va crește în majoritatea cazurilor. Totodată, de mâine intră în vigoare și unele prevederi noi din Codul contravențional.

Astfel, achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă va fi sancționată, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 400 la 500 de u.c. aplicată persoanei fizice. În cazul  persoanei cu funcţie de răspundere și persoanei juridice amenzile vor varia, de mâine, de la 1.000 la 1.500 u.c., adică între 50 și 75 de mii de lei.

Conform prevederilor Codului contravențional, desfăşurarea activităţii de întreprinzător fără înregistrarea la Camera Înregistrării de Stat sau la o altă autoritate publică competentă, conform legii ori cu act de înregistrare declarat nevalabil, se sancţionează cu amendă de la 30 la 90 u.c., adică până la 4,5 mii lei, cu 1,5 mii lei mai mult decât este acum amenda maximă.

Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea şi la sănătatea în muncă se sancţionează cu amendă de la 60 la 84 u.c. aplicată persoanei fizice, adică între 3 și 4,2 mii lei. Până astăzi amenda pentru astfel de abateri nu depășea 2.800 lei. În cazul  persoanei cu funcţie de răspundere amenda va varia de la 120 la 210 u.c., iar persoanele juridice vor fi sancționate cu amenzi de la 210 la 270 u.c.

Tot de mâine, persoana fizică cu vârsta între 16 şi 18 ani este pasibilă de răspundere contravenţională pentru săvârşirea mai multor fapte decât prevede redacția actuală a Codului. Astfel, aceștia vor putea fi sancționați, de exemplu, pentru injuria adusă în public, vorbele sau faptele care înjosesc onoarea şi demnitatea persoanei; vătămarea integrității corporale; procurarea ori păstrarea ilegală de droguri, precursori, etnobotanice şi a analogilor acestora în cantităţi mici sau consumul de droguri fără prescripţia medicului; distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor străine; precum și alte încălcări prevăzute în Codul contravențional.

Amenzi de 10 ori mai mari vor fi achitate, începând de mâine, pentru încălcarea regimului de protecţie a apelor. Astfel, încălcarea regimului de protecţie a apelor având drept urmare poluarea acestora, eroziunea solurilor şi alte fenomene dăunătoare se sancţionează cu amendă de la 60 la 120 u.c. aplicată persoanei fizice, adică între 3 și 6 mii lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 10 la 40 de ore. În cazul persoanelor juridice amenda variază de la 600 la 800 u.c., adică între 30 și 40 de mii de lei. În prezent, acestea nu depășesc 4 mii de lei.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie a anului trecut a fost modificată și unitatea convențională din Codul penal, tot de la 20 la 50 de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...