Proprietarii de terenuri agricole vor putea construi pensiuni agroturistice pe teritoriul acestora fără a fi nevoiți să schimbe destinația lotului. Această prevedere se conține într-un poiect de lege aprobat de Parlament în prima lectură. Autoritățile susțin că astfel, agenții economici vor putea economisi în jur de 12 mii de lei pentru fiecare de ar de pământ.
„Condiția pentru a putea face acest lucru este să practice activitatea agricolă de cel puțin cinci ani. Poate fi orice gen de activitate agricolă - creșterea animalelor, cultivarea viței de vie, livezi etc. Termenul de cinci ani credem că este unul suficient pentru a preîntâmpina utilizarea prevederilor în mod speculativ", a declarat la acest subiect ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca.
Astfel, dacă documentul va fi aprobat în lectură finală, doritorii de a amplasa pensiuni agroturistice pe terenurile agricole pe care le au în proprietate vor putea face acest lucru fără a schimba destinația terenului. Dimensiunea acestor pensiuni nu va trebui să depășească un număr de 20 de camere.
Pentru a schimba destinația unui teren, un agent economic cheltuie în prezent în jur de 12 mii de lei pentru un ar.
„Pentru a construi o pensiune agroturistică sunt necesari peste 14 ari de teren. Reiese o sumă destul de mare care se cheltuie doar pe schimbarea de teren. Noi acum le dăm posibilitatea să investească acești bani în altceva", a mai adăugat ministrul.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate șapte pensiuni agroturistice.