37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Deţinătorii de carduri vor fi mai protejaţi, iar băncile vor fi obligate să acorde despăgubiri clienţilor

Deţinătorii de carduri vor fi mai protejaţi, iar băncile vor fi obligate să acorde despăgubiri clienţilor

03.10.2013822 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Deţinătorii de carduri vor fi mai protejaţi, iar băncile vor fi obligate să acorde despăgubiri clienţilor

Deţinătorii de carduri vor fi mai protejaţi. O nouă lege obligă băncile din Moldova să-i despăgubească pe clienţi, în cazul în care le sunt sustraşi banii din cont. Prevederea este valabilă însă doar atunci când suma furată depăşeşte 2.500 de lei. Astfel, dacă, de exemplu, suma furată este de 4.000 de lei, banca va returna 1.500 de lei.

Legea cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică a intrat în vigoare pe 15 septembrie. 

"Această prevedere este publicată într-o directivă europeană şi se referă şi la Republica Moldova. Această măsură este destinată să protejeze posesorii cardurilor electronice. De asemenea, măsura va responsabiliza băncile şi mai mult", a declarat specialistul Băncii Naţionale a Moldovei Igor Munteanu. 

Potrivit Centrului de combatere a crimelor informaţionale, cea mai mare sumă furată de pe card este de 130 de mii de lei.

Specialiştii spun că de obicei banii sunt furaţi după ce hoţii instalează microcamere şi scanere în bancomate. Aceştea permit vizualizarea codului şi salvează informaţia de pe banda magnetică a cardului. Utilajele pot fi depistate greu de către oamenii de rând. 

Potrivit poliţiei, băncile evită, de multe ori, să anunţe despre furturile de pe carduri, pentru a nu-şi pierde credibilitatea.

"Băncile sunt interesate să ascundă aceste încălcări, pentru că daunele vor fi suportate de către bancă. Prin urmare, sperăm că acum ne vom raporta toate furturile", a declarat un ofiţer de investigaţie. 

Experţii consideră că, astfel, băncile vor fi interesate de o mai bună securizare a operaţiunilor bancare.

"Această practică este comună în alte țări. Băncile sunt interesate să atragă clienții de a utiliza cardurile. Noi știm că în Republica Moldova, în acest sens, există o problemă. Avem o mulțime de oameni în vârstă, care mai greu acceptă orice modificări", este de părere expertul în economie Viorel Gîrbu.

Anual, în Moldova se înregistrează aproximativ 50 de furturi de pe cardurile bancare.

Comentarii

  1. Salau Irina spune:

    Ar fi bine ca bancile sa publice informatii despre cum se depisteaza aceste aparate de scanat carduri.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...