37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   De ce se practică munca nedeclarată, cine are de câştigat de pe urma ei şi cum poate fi eradicată ?

De ce se practică munca nedeclarată, cine are de câştigat de pe urma ei şi cum poate fi eradicată ?

14.02.2014905 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

De ce se practică munca nedeclarată, cine are de câştigat de pe urma ei şi cum poate fi eradicată ?

Prima săptămână din luna februarie, colaboratorii din cadrul IFS Ialoveni au continuat activitatea de desfăşurare a seminarelor informative cu contribuabilii, prin intermediul  cărora au fost oferite explicaţii referitor la modificările şi completările legislaţiei fiscale aplicabile din 1 ianuarie 2014, precum şi despre unele  aspecte ce ţin de conformarea benevolă a contribuabilului.  O atenţie deosebită s-a acordat fenomenului achitării salariului „în plic” sau „munca la negru”, fiind oferite explicaţii că plata salariului în plic înseamnă, de fapt, că angajatorul plăteşte salariul sau remuneraţia pentru munca suplimentară, fără a declara venitul autorităţilor şi, deci, munca nedeclarată poate fi definită drept o munca ilegală, care nu este declarată autorităţilor pentru plata taxelor şi nu este asigurată social. Mai mult ca atât, s-au explicat şi care sunt consecinţele muncii nedeclarate, cel mai afectat fiind angajatul, din cauza dezavantajelor cu care se confruntă atunci când lucrează. Nedeclararea integrală a salariilor achitate angajaţilor şi/sau a numărului real de angajaţi  duce la diminuarea de către agenţii economici a veniturilor obţinute, nereflectarea tuturor obiectelor impozabile, precum şi diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi a primelor de asigurare medicală. Fenomenul achitării salariului în plic nu va fi stârpit până când salariaţii nu vor conştientiza că, din cauza veniturilor nedeclarate, vor avea pensii minime şi vor fi lipsiţi şi de alte înlesniri sociale.

Tot la acest capitol se înscrie şi efectuarea de către inspectorii fiscali a controalelor tematice, în cadrul cărora au fost consemnate încălcări la acest domeniu la trei agenţi economici, fiind calculate suplimentar contribuţii la BPN în sumă de 23.8 mii lei.

Comentarii

  1. Svetlana spune:

    E bun si frumos, dar eu la fel ca toata lumea, sunt putin indignata, mi se retine o suma foarte frumusica din salariu, dar cind ajung sa mergem pe la medic, de ex., eu singura le mai dau cite ceva, pt ca imi pare ca se uita altfel la noi, si nici eu nu-mi stric ziua. As dori sa nu imbogatim pe altii, dar sa ne simtim si noi oameni in toate imprejurarile la care ajungem. Deci, la Noi in Moldova (ca nu stiu la sigur cum e in alta parte) salariul si preturile nu vor fi niciodata intr-o armonie…., dar sa speram sa nu am dreptate.

  2. Livia Cracan spune:

    Da într-adevăr astăzi este la modă bine spus munca la negru eu personal discutând cu alți Contribuabili socot ca ar fi bine de micşorat cotele de impozitare şi întradevăr atunci vor creşte impozitele, primul an se vor menţine la un nivel mai apoi vor creşte. Unde sa văzut ca din salariu se reţine 41 %, dintre care 27 angajatorul şi 10 salariatul .

  3. Victoria spune:

    Pentru a ridica RM din „glod”, trebuie sa o incepem de la noi insasi. Sa cerem sa ni se calculeze salariul oficial intreg, e dreptul nostru, si sa nu dam MITA in niciun caz, sa platim amenzile administrative, dar sa nu le ocolim prin mita, s.a. multe alte exemple sint…
    Dar in rest, nu degeaba multi investori straini se sperie ca mai mult de 50% din salariul calculat ii revine bugetului. De asta Moldovenii arata 50% salariu oficial, iar 50% il pun in plic))) altfel dau faliment. Asa cum a dat faliment magazinul din MALL Debenhams s.m.a.retele de magazine

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...