37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   De ce BNM menține rata de politică monetară la 9%

De ce BNM menține rata de politică monetară la 9%

24.02.20171.061 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Națională menține pentru a patra lună consecutiv rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 9%, justificând această abordare prudentă printr-o serie de factori inflaționiști externi precum scumpirea petrolului și gazelor, scumpirea produselor alimentare la nivel mondial dar și profilarea unui exces de  lichidități în monedă națională.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 22 februarie menține rata de politică monetară pe termen scurt la nivelul de nouă la sută.

De asemenea, ratele de dobândă la creditele overnight se mențin la nivelul actual de 12 la sută iar la depozitele overnight la nivelul actual de șase la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești se menține la nivelul de 35 la sută iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută se menţine la nivelul de 14 la sută din baza de calcul.

Totodată, Banca Națională urmează în contextul coordonării politicilor monetară și bugetar-fiscală, să continuie discuțiile cu Ministerul Finanțelor în vederea diversificării mecanismelor de gestionare a lichidității.

Ce determină politica monetară

Potrivit BNM, "conduita politicii monetare continuă să se profileze în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern". 

Din exterior inflația poate fi alimentată de majorarea prețurilor internaționale la produsele alimentare. Totodată Banca Națională invocă drept posibil factor inflașionist incertitudinea direcției prețurilor la petrol și la gazele naturale. 

Totodată, din interior inflația poate fi stimulată de lichiditățile excesive în sectorul bancar, pe lângă  impactul modificărilor de accize aferente politicii fiscale și, respectiv, de recolta ce se așteaptă în anul 2017.

Totodată, amânarea ajustărilor de tarife la serviciile reglementate dar și expirarea taxelor vamale la importul unor produse din Ucraina ar putea conduce la dezinflație.

Potrivit analizei celor mai recente date statistice, rata anuală a inflației în luna ianuarie 2017 a înregistrat nivelul de trei la sută, fiind cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât în decembrie.

BNM spune că această evoluție a ratei anuale a inflației este în concordanță cu ultima prognoză și validează corectitudinea deciziilor de politică monetară luate în anul 2016.

Credite mai ieftine și mai multe

Statisticele atestă în luna ianuarie o creștere spectaculoasă a volumului creditelor noi acordate, cu 19,6 la sută, depozitele noi atrase fiind în creștere cu 0,6 la sută față de ianuarie, 2016. 

Totuși, evoluția nefastă a creditării anul trecut a făcut astfel că soldul total al creditelor la sfârșitul lunii ianuarie 2017 era cu 9,2 la sută față de ianuarie, 2015. Cu alte cuvinte, în timp ce creditele vechi ajungeau la scadență, era acordat un volum mult mai mic de credite noi. Pe de altă parte, soldul total al depozitelor a crescut anul trecut cu 4,5 la sută față de sfârșitul lunii ianuarie 2016.

Amintim că rata medie la creditele noi acordate în moneda națională s-a redus în ianuarie cu 0,19 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în luna decembrie 2016, ajungând la 11,55 la sută. Pe de altă parte, rata medie la depozitele noi atrase în lei a constituit 6,8 la sută, menținându-se practic la nivelul lunii precedente.

Macroeconomic, R. Moldova arată bine 

Potrivit statisticilor, dinamica indicatorilor macroeconomici în luna decembrie 2016 reflectă o revigorare puternică a economiei în ultimul  trimestru din 2016. 

În luna decembrie, exporturile au crescut față de septembrie 2015 cu 18,6 la sută, importurile - cu 11 la sută, iar volumul producţiei industriale - cu 8,7 la sută. 

În același timp, volumul mărfurilor transportate s-a majorat cu 12,8 la sută, volumul cifrei de afaceri aferentă comerțului cu amănuntul a sporit cu 12,1 la sută. Volumul producției globale agricole s-a majorat cu 18,6 la sută comparativ cu anul precedent, astfel contribuind la revigorarea sectorului agricol după contractarea pronunțată din anul 2015.

Ritmul anual de creștere a salariului mediu real pe economie a constituit 12.2 la sută. 

Va continua să sterilizeze surplusul de lichiditate 

Pornind de la aceste dinamici am putea să ne așteptăm la o sporire a lichidității. Banca Națională anunță, însă, că va continua să gestioneze adecvat surplusul de lichiditate prin operațiuni de sterilizare, conform calendarului anunțat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...