37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   De cât timp ai nevoie pentru a deveni lider?

De cât timp ai nevoie pentru a deveni lider?

17.08.2016879 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cu toţii ne naştem cu seminţele leadership-ului în noi, chiar dacă unii se nasc mai dotaţi decât alţii. Pentru a deveni un lider în manifestare e nevoie să dezvolţi şi să consolidezi aceste seminţe, care ulterior vor deveni abilităţi, şi mai târziu îţi vor descrie personalitatea. Aşa cum orice sămânţă are nevoie de o perioadă de germinare, aşa şi abilităţile tale au nevoie de timp, de atenţie şi de un mediu propice pentru a se dezvolta. Un lider se dezvoltă zilnic, nu într-o zi. Cu alte cuvinte, ai nevoie să urmezi un proces pentru că nimeni nu a devenit lider peste noapte.

Dacă ar fi să te uiţi la realizările tale de până acum, atât pe plan personal, cât şi profesional, o să observi că toate au urmat un proces, o investiţie constantă şi zilnică, fie că vorbim de bani, timp, energie sau orice alt tip de resurse. Când te-ai urcat prima dată pe bicicletă, nu ştiai prea mult cum funcţionează şi ce ar trebui să faci că să-ţi menţii echilibrul. Şi totuşi, ştiai că poţi, că ai abilităţile undeva acolo, în interiorul tău. Exista încrederea că, dacă vei continua să exersezi, la un moment dat o să poţi pedala fără sprijin exterior şi fără să mai cazi la fiecare cinci metri. Şi mai exista un ingredient-cheie: faptul că vedeai în jurul tău prieteni care merg cu bicicleta fără teamă, cu lejeritate şi chiar cu plăcere. Asta îţi dădea speranţa că şi tu poţi ajunge să faci ce fac ei şi să te bucuri de călătorie.

Ceea ce îţi era destul de greu să accepţi era faptul că aveai nevoie de timp, de un proces de învăţare, de exerciţiu şi mai ales de încrederea în forţele proprii că vei reuşi. Şi ai reuşit. Îţi mai aminteşti ziua în care ai reuşit pentru prima dată să îţi menţii echilibrul şi să te bucuri de călătoria cu bicicleta? Aceea a fost ziua ta de victorie în care ai cules roadele procesului de dezvoltare a abilităţilor de mers cu bicicleta.

Nu ai devenit un om de succes peste noapte, ci ai lucrat în fiecare zi ca să poţi dezvolta nişte „seminţe" latente în interiorul tău. Aşa cum spune o veche zicală, „Campionii nu devin campioni pe ring - acolo primesc doar recunoaşterea", la fel şi tu ai devenit un „campion" al mersului pe bicicletă nu în ziua în care ai reuşit să îţi menţii echilibrul, ci în toate zilele de până atunci când ai mai căzut, când te-ai ridicat şi ai continuat să exersezi, când ai depăşit înfrângerile şi ai urmat modelele de reuşită din jur.

Extrapolând acest exemplu la ştiinţa conducerii, lucrurile stau exact la fel: vei putea fi recunoscut ca lider după ce ai investit timpul, energia, banii, atenţia şi orice alte resurse necesare pentru a avea o influenţă pozitivă asupra oamenilor din jurul tău astfel încât aceştia să te urmeze pentru că te respectă, şi nu pentru că trebuie.

Dacă eşti într-o poziţie formală de conducere a unei echipe, asta nu îţi oferă în mod automat abilităţi de leadership. Aş spune chiar că nici nu este nevoie să ai mai întâi o funcţie (o titulatură) de acest gen pentru ca oamenii să te recunoască ca liderul lor. Însă ca să ajungi să fii urmat de cei cu care lucrezi, sau cu care te înconjori, este necesar să îţi dezvolţi nişte abilităţi care stau la baza ştiinţei conducerii. Dezvoltarea acestora - integritatea, încrederea în sine şi în ceilalţi, intuiţia, influenţa, disciplina, viziunea, respectul, şi lista poate continua reprezintă exact procesul pe care l-ai urmat atunci când ai învăţat să mergi cu bicicletă, doar că acum ne raportăm la un alt nivel de complexitate şi conştientizare.

De cât timp ai nevoie că să devii lider?

Exact de atât timp cât este necesar pentru ca cei cu care te înconjori să te urmeze atunci când le propui viziunea ta. Dacă oamenii vor fi dispuşi la un efort în plus, la a răspunde chemării tale pentru o cauză mai înaltă doar pentru că ei cred şi se bazează pe viziunea ta, atunci poţi spune că eşti pe drumul cel bun în devenirea ta de lider.

Acest timp necesar este influenţat de mai mulţi factori. Unul dintre ei îl reprezintă momentul de start: de când decizi să investeşti conştient şi intenţionat în dezvoltarea talentelor tale de lider. Este ca atunci când vrei să ai flori în grădină sau în ghiveci şi ştii că întâi de toate ai nevoie să plantezi seminţele pentru acele flori pe care să le îngrijeşti pe tot parcursul creşterii lor.

Practic, totul începe cu decizia ta de a avea rezultate noi în viaţă ta sau în „grădina" ta, dacă ar fi să urmăm analogia de mai sus.

Alţi doi factori esenţiali sunt perseverenţa şi disciplina cu care alegi să incluzi în agenda ta zilnică momente relevante pentru a-ţi dezvolta abilităţile de conducere. Un simplu exemplu ar fi ca cel puţin 1 dată/zi să asculţi mai mult decât vorbeşti atunci când interacţionezi cu echipa ta. Pare facil, dar de câte ori ai reuşit să îl laşi pe cel din fața ta să termine ce are de spus fără să îl întrerupi? De câte ori ai ascultat (şi nu doar „ai auzit") mesajul ce ţi se transmite fără să îţi formulezi în acelaşi timp păreri în mintea ta? Am putea vorbi o zi întreagă despre componenta ascultării în procesul de comunicare, dar cred că ai înţeles ideea.

Lista factorilor ce îţi influenţează „viteza" cu care te dezvolţi în rolul de lider cuprinde şi  puterea de a învăţa din greşeli, nivelul stimei de sine, alegerea unor modele de succes şi implicit, a unui mentor, abilitatea de a stabili relaţii armonioase şi, nu în ultimul rând, gradul tău de motivaţie pentru a-ţi dezvolta abilităţile cu care te-ai născut.

Concluzionând, devii lider doar dacă eşti dispus să urmezi un proces ce presupune asumarea investiţiilor, sacrificiilor, eşecurilor, lecţiilor şi mai ales asumarea deciziei de a te dedica exprimării abilităţilor tale de lider.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...