37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Datoriile către FISC, recuperate de companii private. Ce propune AmCham

Datoriile către FISC, recuperate de companii private. Ce propune AmCham

31.07.20171.020 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Datoriile persoanelor fizice vor putea fi urmărite și încasate de companii private. Mediul de business propune completarea Codului Fiscal, astfel încât să fie încheiate contracte de parteneriat public-privat în domeniul colectării taxelor și impozitelor.

În prezent, articolului 131 din Codul fiscal, spune că organele care exercită atribuţii de administrare fiscală sunt: Serviciul Fiscal de Stat, organele vamale, serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor şi alte organe abilitate, conform legislaţiei. Camera de Comerț Americană (AmCham) propune ca sintagma "și alte organe abilitate conform legislației" să fie substituită cu și "alte entități în condițiile contractelor de parteneriat publico-privat încheiate, conform legislației".

AmCham, susține că în baza unui studiu efectuat, în privința urmăririi și încasării restanțelor la buget înregistrate de persoanele fizice neînregistrate ca subiect de întreprinzător, s-a confirmat eficiența înaltă în recuperarea restanțelor care atinge 96,7%, restanța fiind de doar 3,3% în valoare de circa 40 de milioane de lei. De asemenea, AmCham susține că s-au confirmat și costurile înalte de administrare a restanțelor de către autoritățile fiscale.

Conform studiului, pe parcursul anului 2013, de către autoritatea fiscală au fost efectuate cheltuieli pentru asigurarea activității Serviciului Fiscal de Stat în sumă de peste 266 milioane de lei și a celor aproape 1900 de angajați, care asigură încasarea impozitelor, taxelor și a altor plăți obligatorii la buget. În același timp, în departamentele specializate pe urmărirea și încasarea restanțelor, în aceiași perioadă, au fost 156 de angajați.

Mediul de business susține că ponderea majoră a sumelor restante nu depășesc valoarea de 1000 lei. Din acest motiv este important, sub aspect financiar, procesul de mediere și colectare benevolă a restanțelor prin cooperarea pe principii de outsourcing cu un agent economic specializat, în baza legii privind parteneriatul publico-privat, cel puțin la compartimentul colectare de restanțe mici de la persoane fizice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...