37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Datoriile anterioare ale bugetului de stat nu vor fi transferate FAOAM în anul următor

Datoriile anterioare ale bugetului de stat nu vor fi transferate FAOAM în anul următor

07.07.2017856 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul nu a susţinut o iniţiativă legislativă propusă de un grup de deputaţi, ce prevedea efectuarea transferurilor din bugetul de stat în fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru asigurarea unor categorii de persoane asigurate de Guvern după o nouă formulă.

Proiectul dat propunea ca suma transferurilor din bugetul de stat în fondurile de asistenţă medicală pentru asigurarea unor categorii de personae să fie menţinută după cum este în vigoare, însă, să nu fie mai puţin decât suma aprobată a transferurilor din bugetul de stat pentru anul precedent, indexată la indicele preţurilor de consum prognozat pentru anul în cauză, precum şi suma neachitată în anul precedent.

Potrivit autorilor proiectului, formula propusă introduce în circuitul legal obligativitatea de perfectare a datoriei anuale a bugetului de stat faţă de FAOAM pentru transferurile anterioare neexecutate şi transferabilitatea ei în anul bugetar următor.

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a menţionat că proiectul nu se susţine pentru că încalcă principiul anualităţii bugetului stabilit prin Legea finanţelor publice.

Forumula propusă nu poate fi acceptată din motivul că se propune şi menţinerea concomitentă a prevederilor actuale. Totodată, acestă propunere încalcă şi principiul anualităţii bugetului, a menţionat ministrul.

Propunerea de a include în formula de calcul de la trasferul bugetului de stat către fondurile de asigurări a sumei neachitate în anul precedent, deşi este judicioasă, nu poate fi susţinută, dat fiind faptul că la etapa de planificare a bugetului nu poat fi cunoscută suma datoriilor care va fi înregistrată către finele anului, a mai adăugat Ministrul.

Menţionăm că, potrivit prevederilor în vigoare, suma transferurilor din bugetul de stat în fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate prevăzute la art.4 alin.(4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală se stabileşte anual prin legea bugetului de stat, reprezentând o cotă procentuală din totalul cheltuielilor aprobate ale bugetului, cu excepţia cheltuielilor efectuate din veniturile cu destinaţie specială prevăzute în legislaţie, nu mai mică decât 12,1%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...