37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Datoria externă a Republicii Moldova creşte cu o viteză de un milion de lei pe oră

Datoria externă a Republicii Moldova creşte cu o viteză de un milion de lei pe oră

02.07.20121.559 views Adevarul
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Datoria externă a Republicii Moldova creşte cu o viteză de un milion de lei pe oră

În primele trei luni ale anului 2012, datoria externă a ţării noastre a crescut cu peste 200 de milioane de dolari faţă de finele anului trecut şi a ajuns la nivelul record de 5,65 miliarde de dolari, arată un raport al Băncii Naţionale a Moldovei.

Astfel la 31 martie 2012, fiecărui moldovean îi revenea o datorie medie de circa 1.590 de dolari.

Conform raportului BNM, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2012, datoria publică şi public garantată, a crescut cu 80 de milioane de dolari şi a ajuns la 1,6 miliarde de dolari. Datoria privată a urcat la 4,05 miliarde de dolari, fiind în creştere cu peste 120 de milioane de dolari.

De menţionat, că datoria externă publică şi public garantată rămâne moderată şi nu depăşeşte plafonul de 40% din PIB stabilit de Banca Mondială în baza scorului CPIA (Country Policy and Institutional Assessment).

Datoria externă a Republicii Moldova a crescut în anul 2011 cu o viteză de 1.462 de dolari pe minut, sau cu 2,1 milioane de dolari pe zi

Potrivit unui clasament al datoriei publice a ţărilor lumii realizat de centrul „RIA-Analitika" din Rusia la finele anului 2010 Republica Moldova se situa pe locul 88 din 96 de ţări după mărimea angajamentelor publice externe pe cap de locuitor. Astfel unui locuitor din ţara noastră îi reveneau o datorie publică de 23 ori mai mică decât media mondială.

Anul trecut datoria externă a Republicii Moldova a crescut cu 666 milioane de dolari.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Apar doua intrebari:
    1.PENTRU CE sintem datori millioanele acestea de dolari???!!!;
    2.CINE o sa le ramburseze???!!!
    Bunica mea zicea kindva:”Nu te simti sarac pina NEVOIEA nu trece in fata ta”!!!
    Mi se pare,in tarisoara noastra,NEVOIEA(din pricina „gospodarilor”nostri de la Parlament si Givern) a trecut demult in fata noastra!!! Deaceia si datoriile kresc si saraciea poporului tot e mai evidenta….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...