37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Datoria Chinei atinge un maxim record pe fondul escaladării riscurilor la adresa economiei

Datoria Chinei atinge un maxim record pe fondul escaladării riscurilor la adresa economiei

26.04.2016730 views Ziarul Financiar.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Datoria totală a Chinei a atins un nivel record de 237% din PIB în primul trimestru, cu mult peste nivelurile înregistrate de alte economii emergente, sporind riscul declanşării unei crize financiare sau al unei perioade prelungite de încetinire a creşterii economice în această ţară, avertizează economiştii, relatează Financial Times. Autorităţile de la Beijing s-au împrumutat masiv pentru a impulsiona rata de creştere economică, aducând datoria netă totală la 163 mii de miliarde de yuani (25.000 de miliarde de dolari) la sfârşitul lunii martie, potrivit calculelor FT.

În timp ce nivelul absolut al datoriei Chinei reprezintă un motiv de îngrijorare, mai îngrijorător este ritmul în care această datorie a fost acumulată. Datoria chineză reprezenta numai 148% din PIB la sfârşitul anului 2007. „Orice ţară importantă cu o creştere rapidă a datoriei a înregistrat fie o criză financiară, fie o încetinire prelungită a creşterii PIB", scria Ha Jiming, strateg la Goldman Sachs, într-un raport publicat în acest an.

Actualul nivel al datoriei Chinei, cât şi legăturile din ce în ce mai strânse ale ţării cu piaţa financiară mondială au determinat în parte avertismentul recent al Fondului Monetar Internaţional conform căruia China prezintă un risc în creştere pentru economiile avansate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...