37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Curtea de Justiţie UE va amenda cu 0,1% din PIB statele care nu pun deficit structural 0,5% în lege

Curtea de Justiţie UE va amenda cu 0,1% din PIB statele care nu pun deficit structural 0,5% în lege

23.01.20121.081 views Mediafax.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Curtea de Justiţie UE va amenda cu 0,1% din PIB statele care nu pun deficit structural 0,5% în lege

 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va putea amenda cu până la 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB) statele UE care nu vor introduce în constituţie o prevedere privind bugetul echilibrat, potrivit unei variante în lucru a tratatului fiscal pregătit de liderii europeni.

Încheierea unui tratat fiscal a fost agreată de principiu în decembrie de liderii a 26 din cele 27 de state membre, excepţie făcând Marea Britanie.

În cazul României, sancţiunea s-ar ridica la maximum 130 milioane euro dacă se ia în calcul Produsul Intern Brut estimat pentru 2011.

Acordul vizează o disciplină fiscală strictă la nivelul UE, având ca principale obiective stingerea deficitelor bugetare şi aşezarea datoriilor de stat pe o direcţie sustenabilă.

"Pactul fiscal" reprezintă cea mai ambiţioasă încercare a UE de până acum de a restaura încrederea în finanţele publice ale statelor membre, în special cele din zona euro.

Potrivit variantei actualizate a tratatului, toate statele care vor semna acordul trebuie să introducă în constituţie sau în legea echivalentă, în termen de un an, o prevedere care să stipuleze clar că deficitul structural al bugetului de stat nu poate depăşi 0,5% din PIB.

În eventualitatea depăşirii acestui prag, trebuie precizate măsuri automate de ajustare, potrivit documentului.

Totodată, dacă un guvern UE va ignora o decizie a Curţii de Justiţie spre introducerea "regulii de aur" în constituţie, statul respectiv va putea fi amendat.

"Dacă Curtea găseşte că partea acuzată nu s-a conformat deciziilor sale, poate impune o amendă sau o penalizare adecvată circumstanţelor, care nu va depăşi 0,1% din Produsul Intern Brut al statului respectiv", se spune în document.

Variantele iniţiale ale tratatului prevedeau că statele membre care nu introduc o astfel de prevedere în constituţie pot fi chemate în instanţă la Curtea de Justiţie a UE.

Conţinutul tratatului va fi dezbătut săptămâna viitoare de miniştrii Finanţelor din UE, care se vor reuni la Bruxelles pentru discuţii pregătitoare înaintea summit-ului UE din 30 ianuarie.

Banii strânşi din amendă ar urma să fie folosiţi pentru consolidarea resurselor de creditare ale Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de intervenţie al zonei euro, care ar trebui să devină operaţional din luna iulie.

Comentarii

  1. Ala spune:

    Isi asigura banii UE, si stabilitatea financiara. In cazul UE ar fi straniu sa n-o faca, ca doar nu sint moldoveni …”

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...