37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Curtea de Conturi: Statul prejudiciat cu 300 milioane de lei din cauza neachitării impozitelor

Curtea de Conturi: Statul prejudiciat cu 300 milioane de lei din cauza neachitării impozitelor

27.09.20111.232 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Curtea de Conturi: Statul prejudiciat cu 300 milioane de lei din cauza neachitării impozitelor

 

Înregistrarea pe parcursul anului 2010 a 63 de firme-fantomă, care nu au achitat impozitele obligatorii, au prejudiciat bugetul de stat cu 261 milioane de lei. Constatarea aparţine Curţii de Conturi care a prezentat astăzi un raport al auditului veniturilor administrate de Serviciul Fiscal de Stat în perioada anului 2010. Majoritatea firmelor fantomă sânt înregistrate la IFS mun. Chişinău – 73,4%.

- Potrivit raportului, la 19 agenţi economici declaraţi fantomă, au fost depistate 343 de facturi fiscale neutilizate, fapt ce generează riscul unor evaziuni fiscale din partea acestora.

- Au fost depistate cazuri când firmelor fantome li s-a anulat licenţa cu întârziere. Astfel, acestea continuau să activeze deşi nu plăteau impozite.

- Inspectoratul Fiscal de Stat a ratat venituri de la neîncasarea dividendelor în sumă de circa 10,2 mil lei.

La data din 01.01.2011, contribuabilii ale căror obligaţii fiscale sânt luate la evidenţă de organele SFS au înregistrat restanţe la BPN în sumă totală de peste un miliard de lei constatându-se o majorare cu 95,8 mil lei, sau cu 8,3% față de cele existente la data de 01.01.2010. Din suma totală a restanţei numai suma de 883,7 mil lei sau 77,1% constituie o restanţă recuperabilă.

Potrivit raportorilor, suma totală a prejudiciilor la bugetul de stat se ridică la 300 de milioane lei.

Curtea de Conturi a elaborat un set de recomandări adresate instituţiei auditate și va monitoriza conform hotărârii implementarea acestora. Totodată, va remite materialele auditului instituţiilor abilitate.

Comentarii

 1. Contabil spune:

  oooo, si acum haideti sa recuperam aceste sume de la firmele care lucreaza cinstit…

 2. anonima spune:

  Firme fantomă – unde este aşa noţiune – cred că este o greşală de a numi astfel activitatea ilegală a unor întreprinderi, mai ales pentru fiscalitate – Codul Fiscal nu prevede aşa noţiune!

 3. contabil spune:

  … Poate s-or apuca de lucru, ca stiu numai sa „ingroape” contribuabilii care lucreaza…
  Aceste este un calificativ -pentru lucrul lor – „rau” – Rusine

  Dar cine va raspunde? Doar la fantome le dau facturi.. licente… ii inregistreaza platitori de TVA…. si ce nu se stie cinei fantoma si cine nu…. Chiar ne socot de prosti.!!!!!!!!!!!!!….

 4. xxx spune:

  Atita timp cit este covenabil cuiva din conducere aceste firme fantome, ele nu o sa dispara

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...