37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Curtea de Conturi: Prime grase pentru management ineficient la întreprinderile de stat

Curtea de Conturi: Prime grase pentru management ineficient la întreprinderile de stat

06.03.2013804 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Curtea de Conturi: Prime grase pentru management ineficient la întreprinderile de stat

Raportul de audit privind gestionarea patrimoniului public de către Ministerul Economiei şi unele întreprinderi din subordine, făcut public săptămâna trecută de Curtea de Conturi (CCRM), relevă o serie de iregularităţi în administrarea proprietății publice.

Printre neregulile identificate de auditorii CCRM observăm că deşi mai multe întreprinderi cu cotă majoritară de stat, aflate în subordinea Ministerului Economiei, au înregistrat pierderi sau şi-au înrăutăţit indicatorii economici, conducătorii acestora nu au fost lipsiţi de prime, deoarece cadrul regulator nu prevede restricții la remunerare în astfel de cazuri.

Astfel, în cadrul a 5 întreprinderi care au înregistrat pierderi de 103 mil. lei, membrii consiliilor de administraţie au primit îndemnizaţii în sumă de 0,6 mil. lei. Alte şase întreprinderi care au admis diminuarea profitului în ultimii 3 ani cu peste 50 mil. lei, au primit prime în valoare de jumătate de milion de lei anual.

Notorie la capitolul prime nemeritate este întreprinderea de stat Moldelectrica, care a înregistrat pierderi în valoare de 89,6 mil. lei. Situaţii similare au existat şi în cazul Fabricii de sticlă din Chişinău care şi-a diminuat profitul net cu 1,7 mil. lei, ceea ce reprezintă peste 57%. Printre alte instituţii vizate în acest sens se numără şi Centrul de Acreditare în domeniul Evaluării Conformității Produselor a cărei pierderi din activitatea operaţională au fost de 95,5 mil. lei. În proporţie de 59 la sută şi-a redus profitul şi întreprinderea de stat Energoreparaţii.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Eata unde se duc banii contribuabililor…..Si,inca se pling,ca primesc putin in intreprinderile de Stat…Insa-nimeni nu vrea sa demesioneze .din propria initiativa,de la asa locuri”caldute”…..

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...