37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Curtea de Conturi: FISC nu a valorificat peste un miliard de lei din bugetul de stat şi nu a acumulat restanţe de milioane de la agenţi economici

Curtea de Conturi: FISC nu a valorificat peste un miliard de lei din bugetul de stat şi nu a acumulat restanţe de milioane de la agenţi economici

07.09.20111.387 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Curtea de Conturi: FISC nu a valorificat peste un miliard de lei din bugetul de stat şi nu a acumulat restanţe de milioane de la agenţi economici

 

Peste un miliard de lei nevalorificaţi din bugetul de stat şi restanţe de milioane de lei neîncasate de la agenţii economici. Acesta este tabloul executării bugetului de stat pe anul 2010. Mai mult, anul trecut, datoria de stat a crescut cu peste 5 miliarde de lei, faţă de anul 2009. Datele au fost făcute publice, astăzi, de Curtea de Conturi.

"Cheltuielile la componenta proiecte finanţate din surse externe s-au executat la cel mai redus nivel, de 61,8%. Denotă capacităţile reduse ale executorilor de buget pentru valorificarea plafoanelor alocărilor bugetare pentru realizarea deplină a obiectivelor acestora, iar în alte cazuri estimarea ireală a necesităţilor de resurse", a declarat Natalia Trofim, raportor Curtea de Conturi.

Potrivit lui Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, Ministerul Finanţelor nu poartă răspundere pentru neexecutare, de către anumite ministere, a economiei, a transporturilor, că a executat la partea de cheltuieli la nivel de 50 sau 60%. "Din păcate cadrul legal şi normativ azi nu prevede anumite sancţiuni faţă de acei conducători care nu execută bugetul", a menţionat acesta.

Curtea de Conturi a mai constatat că, în 2010, Serviciul Fiscal Principal de Stat nu a acumulat de la agenţii economici taxe în valoare de aproape 350 de milioane de lei, dintre care 40 de milioane sunt irecuperabile.

"Circa 155 de milioane de lei sunt bani recuperabili. O parte din ele, circa 40 de milioane de lei sunt datorii care nu vor fi recuperate din simplu motiv că întreprinderile respective sunt în proces de insolvabilitate, iar o altă parte din datorii sunt reeşalonate", a precizat Niolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Anul trecut, la Bugetului de Stat au fost acumulate venituri în valoare de 17 miliarde 167 de milioane de lei. Cheltuielile bugetare au fost, însă, în valoare de 18,7 miliarde de lei. Totodată, datoria externă a ţării a crescut până la 22,9 miliarde de lei, cu 5,3 miliarde de lei mai mult faţă de anul 2009.

Curtea de Conturi a examinat astăzi documentul de audit asupra raportului Guvernului privind executarea Bugetului de stat pentru anul 2010.

Comentarii

  1. Contabil spune:

    Ori cineva iarasi se foloseste de situatie, stiind ca nu o sa fie pedepsit.
    Deci nimic nu sa schimbat – unii sint favorizati, iar altii contribuabili corecti platesc impozite si hranesc cei de la guvernare.
    Mie mi-ar fi rusine sa fac astfel de declaratii. Intr-un stat normal pentru aceasta ar trebuie sa daie demisia cei vinovati. Dar la noi totul se iarata

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...