37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Curtea de Conturi anunţă fraude de 2,2 milioane lei la „Calea Ferată”

Curtea de Conturi anunţă fraude de 2,2 milioane lei la „Calea Ferată”

08.08.20111.275 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Curtea de Conturi anunţă fraude de 2,2 milioane lei la "Calea Ferată"

 

Curtea de Conturi acuză Calea Ferată a Moldovei (CFM) de fraude în valoare de 2,2 milioane de lei. Potrivit raportului de audit, prezentat astăzi, 8 august, în perioada 2009-2010, întreprinderea ar fi încheiat contracte dubioase de achiziţii cu firme intermediare şi nu cu producători, care nu au fost monitorizate.

Şefa echipei de audit, Svetlana Tătaru spune că CFM a format rezerve la creanţe dubioase şi a supraevaluat datoriile întreprinderii. De asemenea, până în prezent nu a fost aprobat regulamentul de transportare a mărfurilor.

Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, cifrele prezentate arată că la CFM e dezastru mai mare decât la un colhoz. El susţine că ar putea fi vorba de o spălare de bani, în contextul în care feciorul fostului director al întreprinderii, Miron Găgăguz, ar fi fost implicat într-o afacere de arendare a vagoanelor.

Din cei trei foşti şefi ai CFM, la şedinţă s-a prezentat doar Gheorghe Efrim. El spune că de vină este politica tarifară a CSI, criza economică şi scumpirea preţului la motorină.

Şefa departamentului econmic-financiar al CFM, Lidia Gutium neagă acuzaţiile şi spune că în cadrul instituţiei activează o comisie care monitorizează încheierea contractelor de achiziţii.

În raportul de audit prezentat azi se spune că în ultimii ani Calea Ferată înregistrează pierderi financiare. Totodată, potrivit documentului, CFM şi-a pierdut din competitivitate, înregistrând pierderi în transportul de călători. Conform Curţii de Conturi, compensarea cheltuielilor s-ar fi făcut din contul traficului de mărfuri.

Comentarii

  1. guest spune:

    Articolul e bun, numai ca o mica rectificare: calea ferata a Moldovei e CFM

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...