Curtea de Conturi anunţă fraude de 2,2 milioane lei la "Calea Ferată"
Curtea de Conturi acuză Calea Ferată a Moldovei (CFM) de fraude în valoare de 2,2 milioane de lei. Potrivit raportului de audit, prezentat astăzi, 8 august, în perioada 2009-2010, întreprinderea ar fi încheiat contracte dubioase de achiziţii cu firme intermediare şi nu cu producători, care nu au fost monitorizate.
Şefa echipei de audit, Svetlana Tătaru spune că CFM a format rezerve la creanţe dubioase şi a supraevaluat datoriile întreprinderii. De asemenea, până în prezent nu a fost aprobat regulamentul de transportare a mărfurilor.
Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, cifrele prezentate arată că la CFM e dezastru mai mare decât la un colhoz. El susţine că ar putea fi vorba de o spălare de bani, în contextul în care feciorul fostului director al întreprinderii, Miron Găgăguz, ar fi fost implicat într-o afacere de arendare a vagoanelor.
Din cei trei foşti şefi ai CFM, la şedinţă s-a prezentat doar Gheorghe Efrim. El spune că de vină este politica tarifară a CSI, criza economică şi scumpirea preţului la motorină.
Şefa departamentului econmic-financiar al CFM, Lidia Gutium neagă acuzaţiile şi spune că în cadrul instituţiei activează o comisie care monitorizează încheierea contractelor de achiziţii.
În raportul de audit prezentat azi se spune că în ultimii ani Calea Ferată înregistrează pierderi financiare. Totodată, potrivit documentului, CFM şi-a pierdut din competitivitate, înregistrând pierderi în transportul de călători. Conform Curţii de Conturi, compensarea cheltuielilor s-ar fi făcut din contul traficului de mărfuri.