37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Curtea Constituţională examinează noul mecanism de plată a concediilor de boală

Curtea Constituţională examinează noul mecanism de plată a concediilor de boală

05.04.20121.528 views Info-prim.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Curtea Constituţională examinează noul mecanism de plată a concediilor de boală

 

Modificările recent operate la Legea cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale încalcă drepturile garantate de Constituţia Republicii Moldova. De această părere este avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu, care a depus o sesizare la Curtea Constituţională (CC) privind controlul constituţionalităţii unor prevederi din legea respectivă, transmite Info-Prim Neo.

Aurelia Grigoriu a declarat, în cadrul şedinţei CC, că din luna ianuarie 2012 a fost modificată modalitatea de plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă. S-a stabilit că plata pentru prima zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă se suportă din contul persoanei asigurate, iar a doua, a treia şi a patra zi calendaristică – din mijloacele financiare ale angajatorului. „Concomitent, fără argumentare corespunzătoare, a fost diminuat de la 100% la 90 % cuantumul lunar al indemnizaţiei stabilit în procente din venitul mediu lunar, calculat în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani. Astfel, modificările operate au diminuat nejustificat garanţiile cetăţenilor în caz de incapacitate temporară de muncă”, a menţionat Aurelia Grigoriu.

Avocatul parlamentar constată că povara cetăţeanului se dublează în cazul producerii riscului asigurat. Cetăţeanul este impus să suporte cheltuielile pe cont propriu pentru prima zi, cu toate că acest risc este asigurat obligatoriu prin achitarea contribuţiilor în bugetul asigurărilor sociale de stat . „Consider că prin privarea persoanei asigurate de dreptul de a primi îndemnizaţia pentru prima zi s-a restrâns dreptul asiguratului-contribuabil al bugetului asigurărilor sociale de stat”, a menţionat Aurelia Grigoriu.

Avocatul precizează că, potrivit Constituţiei, statul are obligaţia de a lua măsuri pentru asigurarea necesităţilor vitale ale cetăţenilor săi. În caz de boală este evident că persoana suportă mai multe cheltuieli pentru tratament şi medicamente şi, în condiţiile în care nu poate obţine un venit real, nu sunt clare din care considerente acesta este lipsit de orice sursă de existenţă, fie chiar şi pentru o perioadă mică.

De cealaltă parte, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a declarat că modificările au fost propuse de către Guvern reieşind din dorinţa de a asigura o protecţie garantată în valoarea în care asigură bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Ministrul a precizat că la baza acestor modificări stă principiul solidarităţii, entităţii, pentru că din acest buget urmează să fie majorat ajutorul la naştere. Valentina Buliga a menţionat că un scop a fost să motiveze şi angajatorii să creeze condiţii mai bune pentru salariaţi, ca aceştia să nu se îmbolnăvească, dar totodată să descurajeze practica concediilor de boală false.

Hotărârea Curţii Constituţionale urmează să fie pronunţată la data de 10 aprilie. Din luna ianuarie 2012 prima zi de concediu de boală este pe contul salariatului, următoarele trei sunt acoperite de către angajator şi doar din a cincea zi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se plăteşte din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    O sai multumeasca multi oameni d-ei Aurelia Grigoriu, daca ii va reusi sa-i convinga pe parlamentarii nostri sa corecteze prostia,admisa de ei anterior!!! Dar,foarte tare ma indoesc de faptul acesta!!! In tara noastra, interesele oamenilor(nu mai vorbesc de ale intreprinderilor mici)-is in minile unor functionari de stat,da nu in baza CONSTITUTIEI R.M.!!!….Da,d-a Buliga,kredca,nu si ve imbolnavi nici ea si nici neamurile ei-nici odata!!! Da,noi,oameni de rind sintem pedepsiti de doua ori-ca ne mai imbolnavim kiteodata(si nui de vina angajatorul,uneori,deloc!!!), si,inca trebue sa ne tratam-da din ce mijloace???!!! Cu toate,ca toti angajatii au polite de asigurare,dar,la policlinice fara bani-nu te primeste nimeni!!! Da,si,medicamentele-nu-s pe dejeaba!!!……Omul moldovean prea multa rabdare are,dar si rabdarea aceasta are marjini…………. Dar,d-ei Aurelia Grigoriu easi dori mult sukces in rezolvarea problemei abordate….Pina pe 10 aprilie na ramas mult….Ce forte vor birui totusi-Dreptatea,sau Prostia(si Hitriea)…Vom urmari…

  2. kk spune:

    Morti,copti da la munca o sa venim…Nu avem dreptul nici macar in vis sa ne imbolnavim….asa am ajuns in Moldovioara noastra….si cum sa mai tina lumea in tara???Daca si peste hotare tot poti merge la lucru,ca acolo tot asa trebuie sa te tii sa nu te imbolnavesti….daca in tara nu mai sunt atu-uri pentru a supravetui….

  3. violeta spune:

    interesant de ce mai achitam atitea contributii????Oricum la policlinica daca te programezi bine daca nu doar contra plata cu еще сг polita, iar cu asa temp nu ajungem la pensie ca sa primim banii achitati la stat

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...