37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cursul leului continuă să oscileze ușor fără o direcție clară

Cursul leului continuă să oscileze ușor fără o direcție clară

04.11.2015621 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moneda națională continuă să oscileze pe piața valutară internă într-un interval îngust, între 19.6 și 20,0 lei pentru un  dolar, pe fondul unor condiții vitrege economice, atît interne, cît și externe. Direcția evoluției cursului nu este clară, ba urcă, ba coboară.  Leul totuși se ține tare, în condiții de criză. Cît mai rezistă?

Vremuri mult mai dificile par să vină. Remiterile s-au redus în august tocmai cu 47 la sută, o cădere record chiar și comparativ cu perioada crizei economice din 2009. Ca urmare, acesta a avut repercusiuni asupra consumului, activității investiționale și veniturilor bugetare, constată Centrul Analitic Independent "Expert Grup". În septembrie ritmul scăderii a coborît la 35,6 la sută, dar oricum este peste nivelul din timpul turbulențelor financiare de acum șase ani.

Ca urmare, se produce un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața valutară internă. Oferta de valută de la persoanele fizice nu mai este în măsură să acopere în totalitate cererea de valută din partea agenților economici. Pe sfîrșit de an ne putem aștepta la o creștere a cererii și, în consecință, la o presiune mai mare asupra cursului. 

Exporturile sînt în scădere deja pe parcursul a 15 luni. Declinul s-a accentuat în ultimele luni. Ministerul Economiei a redus prognoza privind evoluția exporturilor de la minus 10 la sută, cifră luată în considerare la elaborarea bugetului pe anul 2015, pînă la o micșorare cu 17 la sută.

"Sectorul bancar este afectat din cauza crizei de credibilitate în urma fraudelor comise de către trei bănci deja lichidate (Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială și Unibank), care este agravată de înăsprirea destul de severă a politicii monetare; totodată, reducerea consumului și criza economică contribuie la acumularea activelor toxice în sistem", constată experții Centrului Analitic Independent "Expert Grup".

Consecințe grave o are lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și suspendarea suportului bugetar din partea Uniunii Europene și Băncii Mondiale, iar în condițiile unor incertitudini legate de crearea Guvernului și instabilitatea politică efectele sînt și mai negative. Nu există certitudinea că în următoarele săptămîni va fi încheiat un program cu FMI, care, în cel mai bun caz, ar ajunge pe masa consiliului de directori al Fondului abia la începutul anului viitor.

În aceste condiții, cursul  de schimb al monedei naționale ar putea să continuă să se deprecieze. "Accentuarea tendinței de depreciere a monedei naționale față de principalele valute de referință ar putea crea riscuri pentru economia națională. Deprecierea ar putea cauza dificultăți în rambursarea creditelor în valută (USD și euro), fapt ce ar duce la reducerea calității portofoliului de împrumuturi bancare, sporirea presiunii asupra prețurilor de consum și reducerea capacității de cumpărare a consumatorilor", apreciază experții de la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE).

Însă, deși presiunile asupra cursului de schimb vor crește pe sfîrșit de an, atît autoritățile, cît și mulți experți sînt precauți în prognozele privind  evoluția cotației. Astfel, Ministerul Economiei, a revizuit în scădere prognozele referitoare la creșterea economică, exporturi și importuri, producția agricolă, însă a menținut previziunea cursului de schimb al monedei naționale la nivel de 20,5 de lei pentru un dolar.

Expertul IDIS "Viitorul", Sergiu Gaibu, este mai pesimist și se așteaptă că s-ar putea produce o depreciere puternică a leului moldovenesc, care ar putea ajunge la noi recorduri în ceea ce ţine de deprecierea faţă de principalele valute. „Majoritatea experţilor, inclusiv IDIS Viitorul, sîntem de părere că cursul dolarului, probabil, ca medie a ultimei luni a anului acesta se va aşeza între 22-23 de lei pentru un dolar, în cazul în care se ajunge la o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional.", este de părere expertul financiar.

"Cursul de schimb al monedei naționale se va încadra în intervalul de 19-20 de lei pentru un dolar și se va deprecia cu 35-40 față de media anului precedent", potrivit experților INCE.

O depreciere de 35-40 la sută este una semnificativă, dar totuși moneda națională a evitat căderea rublei ruse sau a hrivnei ucrainene, care au suferit mult după ce pe parcursul anului 2014, rubla rusă s-a depreciat față de dolarul SUA cu circa 64 la sută, iar hrivna ucraineană cu circa 89 la sută.

Ceea ce este clar, spun experții, e că leul moldovenesc nu va mai reveni la cursul de acum cîțiva ani de  12 sau 13 lei pentru un dolar SUA, cel puțin Ministerul Economiei se așteaptă la o depreciere ușoară a leului în următorii doi ani.  Ministerul prognozează pentru sfîrșitul anului 2016 un curs de 20,96 lei pentru un dolar, iar pentru finele anului 2017 - de 21,57 lei pentru un dolar.

Comentarii

  1. mmax spune:

    ia chiar mai lasati-l va rog sa oscileze ca am obosit de directia clara pe care o are de la inceputul vietii lui sarmanul, macar atit daca nu o revenire in forta.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...