37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum întreprinderile de stat încalcă legea

Cum întreprinderile de stat încalcă legea

09.12.20161.133 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Circa 25 la sută din întreprinderile publice (ÎP) și societăți pe acțiuni (SA) cu capital de stat nu prezintă informații cu privire la activitatea financiară a acestora.

Doar o treime din întreprinderile publice și societățile pe acțiuni cu capital de stat publică anunțuri privind suplinirea posturilor vacante, ceea ce duce la angajarea personalului necalificat. Acest lucru rezultă din datele Raportului privind monitorizarea transparenței acestor întreprinderi, prezentat la 8 decembrie de către directorul executiv al „Transparency International Moldova" Lilia Carașciuc, relatează NOI.md.

Încălcările au fost depistate în domeniul publicării datelor privind veniturile, cheltuielile, impozitele și salariile conducătorilor întreprinderilor publice și societăților pe acțiuni cu capital de stat. Multe companii oferă doar informații parțiale, iar un sfert din ele le ascund complet. Ele invocă dreptul la confidențialitatea informației, însă Transparency International Moldova califică acest lucru drept o încălcare gravă a legislației fiscale. În plus, la unele companii, care anul trecut au suferit cele mai mari pierderi, au fost înregistrate salarii exagerate ale personalului administrativ. Aceste companii sînt „Air Moldova", „Calea Ferată din Moldova", „Portul Fluvial Ungheni", „Combinatul de vinuri Crivova", „Palatul Republicii" și altele.

Experţi: Companii de stat falimentate, pentru a putea fi privatizate

Procedura de angajare la ÎP și SA cu capital de stat s-a bucurat, de asemenea, de atenția specialiștilor „Transparency International Moldova". Potrivit dnei Lilia Carașciuc, doar o treime din întreprinderile supravegheate publică anunțuri privind suplinirea posturilor vacante. „Printre companiile care au publicat anunţuri de ocupare a posturilor vacante, doar aproximativ 50% organizează concursuri, care corespund tuturor rigorilor legislației muncii. Acest lucru duce la faptul că profesioniștii calificați pierd posibilitatea de a se angaja la aceste întreprinderi și nivelul de competitivitate pe piața forței de muncă scade brusc", a declarat directorul executiv al „Transparency International Moldova".

Precizăm că în cadrul activității de supraveghere au fost analizate datele oferite de 67 companii publice și SA cu capital de stat din țară.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...