37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum trebuie să fie impozitați avocații? Demersul UAM către FISC

Cum trebuie să fie impozitați avocații? Demersul UAM către FISC

24.03.2017803 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) a făcut un demers către Serviciul Fiscal de Stat pentru a face clarități în ceea ce privește impozitarea avocaților. Mai exact, UAM a cerut răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Taxele și impozitele avocaților membri ai Birourilor asociate se plătesc de către Birourile asociate din care fac parte sau fiecare avocat își plătește impozitele personal, de pe contul propriu pe conturile trezoreriale conform domiciliului înregistrat al acestuia?
  • Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă avocații membri ai Birourile asociate, pentru a putea utiliza serviciile electronice de raportare și semnătura electronică Fiscservinform?

Demersul UAM a fost făcut după ce au venit mai multe solicitări, din partea avocaților, pentru a clarifica aspectele ce țin de modalitatea de achitare a impozitelor și de raportare fiscală. În demers se menționează că, potrivit cerințelor unor inspectori fiscali, se înțelege că toți avocații, membri ai Birourilor Asociate de Avocați, urmează să dețină conturi bancare personale, de pe care s-ar face plățile pentru polița medicală, asigurarea socială și impozitul pe venit.

De asemenea, se invocă faptul că fiecare avocat urmează să achite impozitele și taxele conform locului de trai, indiferent de adresa juridică a biroului din care face parte. În adresarea către FISC se spune că argumentarea este că această metodă de plată, de pe contul bancar personal, unde se vede IDNP-ul plătitorului, asigură o evidență adecvată a plăților efectuate de avocatul asociat.

Un alt aspect confuz se referă la condițiile de încheiere a contractului de către avocații asociați cu Fiscservinform, pentru a aplica, pe declarațiile de venit, semnătura electronică.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie, au intrat în vigoare noile prevederi din Codul fiscal cu privire la impozitarea persoanelor care activează în sectorul justiției. Cota impozitului pe venit a fost stabilită de 18%, pentru toți cei care activează în calitate de avocat, avocat-stagiar, notar public, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar în cadrul biroului de expertiză judiciară sau traducător/interpret autorizat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...