37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum se va impozita creşterea de capital în 2017

Cum se va impozita creşterea de capital în 2017

20.12.20162.119 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pe lângă majorarea cotelor impozitului pe bunurile imobiliare, politica bugetar-fiscală pentru anul 2017 specifică revederea mecanismului de impozitare a creșterii de capital. Documentul stabileşte criterii pentru determinarea locuinţei de bază şi exclude impozitarea creşterii de capital în cazul vânzării acesteia.

Mariana Şalamac

Modificările referitoare la bunurile imobiliare incluse în principalul document fiscal pentru 2017 prevăd majorarea de patru ori a cotei impozitului imobiliar pentru persoanele juridice (de la 0,1% la 0,4%), în timp ce pentru persoanele fizice cota maximă va fi majorată de la 0,3% până la 0,4%, iar reducerea de 15% aplicată până în prezent va fi eliminată. Alte schimbări se referă la impozitarea creşterii de capital în cazul vânzării locuinţei.

Ce reprezintă creşterea de capital

Creşterea de capital este diferenţa dintre suma cu care este vândut imobilul şi baza valorică a acestuia (ceea ce s-a cheltuit pentru procurarea apartamentului). Potrivit viceministrei Finanţelor, Veronica Vragaleva, creşterea de capital este o sursă impozabilă practic în toate ţările, doar că „fiecare ţară stabileşte deja individual ce înseamnă creştere de capital".

„De exemplu, eu vând apartamentul pe care părinţii mei l-au privatizat cu mulţi ani în urmă. În prezent, creşterea de capital se calculează ca diferenţa dintre valoarea de vânzare a acestui apartament şi baza valorică. În forma clasică, din ceea ce vând eu, trebuie să scad ceea ce am cheltuit pentru procurarea activului respectiv. Efectiv, eu nu am cheltuit nimic, dar am trăit în acest apartament mulţi ani. Înseamnă că pentru a calcula creşterea de capital se scade din valoarea de vânzare valoarea cadastrală. Respectiv, diferenţa se împarte la doi şi se impozitează cu 7/18%. Este o normă care spune că, în cazul locuinţei de bază, se permite să reduci câte 10 mii de lei pentru fiecare an în care ai locuit în acest apartament dacă activul nu a fost evaluat, iar dacă a fost evaluat, se iau datele din ultima evaluare de la Cadastru", a explicat Veronica Vragaleva, în cadrul unui club de presă.

Nu se va impozita la vânzarea locuinţei de bază

Principala modificare din politica bugetar-fiscală este excluderea impozitării creşterii de capital în cazul vânzării locuinţei de bază. De notat aici că în Codul Fiscal urmează să fie definită locuinţa de bază: „locuința care este proprietatea contribuabilului în decurs de cel puțin trei ani până la momentul înstrăinării și constituie domiciliul/reşedinţa contribuabilului în decursul ultimilor trei ani până la momentul înstrăinării".

„Evident, dacă vinzi locuinţa în care trăieşti, pe banii obţinuţi îţi vei cumpăra o locuinţă nouă. Astfel, va fi stimulată înnoirea fondului locativ în Chişinău. Pierderile la buget vor fi infime. Să nu achiţi impozit la locuinţa de bază este o facilitate foarte mare", a menţionat Veronica Vragaleva.

În acelaşi timp, impozitarea rămâne valabilă în cazul activelor de capital. „De exemplu, eu am o locuinţă în care trăiesc de mai bine de trei ani, dar mai am un apartament. Al doilea se consideră deja activ de capital, este o investiţie şi, în cazul vânzării apartamentului, creşterea de capital este impozabilă", a explicat funcţionara.

Soluţie pentru cei care nu au documentele necesare

În prezent, la determinarea bazei valorice, adică a sumei care a fost achitată iniţial pentru locuinţă, apar probleme din cauza lipsei documentelor necesare: „Am observat că foarte mulţi nu dispun de documente confirmative. Sectorul construcţiilor nu este nici pe departe cea mai transparentă sferă. Noi vrem ca, începând cu anul 2017, oamenii care intră în contact cu companiile de construcţii să aibă grijă să adune toate documentele", a spus viceministra Finanţelor.

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2017 asigură un tratament echitabil şi față de persoanele care dețin bunuri imobile create cu forțe proprii şi nu dispun de documente confirmative în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le-au suportat pentru construcția bunurilor imobiliare. Astfel, aceste persoane vor avea dreptul să utilizeze drept bază valorică valoarea estimată de organele cadastrale teritoriale la momentul înstrăinării bunurilor, după cum urmează:
a) 100% din valoarea estimată de organele cadastrale teritoriale la data de 31 decembrie 2003 - pentru bunurile dobândite până la 1 ianuarie 2004;
b) 75% din valoarea estimată de organele cadastrale teritoriale la data de 31 decembrie 2006 - pentru bunurile dobândite până la 1 ianuarie 2007;
c) 50% din valoarea estimată de organele cadastrale teritoriale la data de 31 decembrie 2016 - pentru bunurile dobândite până la 1 ianuarie 2017.

„Anii 2004 și 2007 s-au luat drept reper dat fiind faptul că anume în această perioadă au avut loc fluctuații masive pe piața bunurilor imobile, precum și a demarat evaluarea acestora de către organele cadastrale", se menţionează în document.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...