37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum Fiscul demonetizează munca sau despre o procedură umilitoare/ OPINIE

Cum Fiscul demonetizează munca sau despre o procedură umilitoare/ OPINIE

27.02.20131.954 views Moldova.org
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cum Fiscul demonetizează munca sau despre o procedură umilitoare/ OPINIE

Se apropie ziua de 31 martie – data limită de depunere a declarațiilor pe venit pe anul trecut de către cetățenii statului Republica Moldova. Probabil, majoritatea moldovenilor nu acordă atenție la unele aspecte ale acestei proceduri, pe care aș vrea să le reliefez. Iar cei care le-au remarcat, le acceptă tacit, ca pe ceva inevitabil, împotriva cărora nu poți face nimic.

Se știe că declarațiile trebuie depuse la Inspectoratul Fiscal de către persoanele care au obținut venituri din mai multe locuri de muncă (instituții) – adică au muncit la mai multe locuri de muncă (la mai multe instituții). Persoanele care au lucrat la un singur loc de muncă (la o instituție) sunt scutiți de necesitatea de a merge și depune declarațiile completate la Inspectoratul Fiscal. Rezultă un lucru ciudat: este ca și cum statul „pedepsește” pe cei mai activi membri ai societății – pe cei cate muncesc mai mult, la mai multe locuri de muncă – prin faptul că îi impune pe aceștia să facă un efort în plus pentru a merge și depune declarațiile pe venit la Fisc. Se știe că pentru ieșirea din criză a oricărui stat nu există soluții miraculoase: singura soluție cunoscută și validă este munca celor care formează societatea unui stat. În Republica Moldova munca persoanelor active este penalizată. O persoană poate avea un salariu de 100 000 lei și ea nu va trebui să se ostenească să meargă la Inspectoratul Fiscal, în condițiile în care nu mai lucrează și în altă parte (la ce i-ar mai trebui?), în timp ce o persoană care primește un salariu de 3 000 de lei la locul de muncă de bază și care mai obține un venit de – să zicem – 500 lei din altă parte, este obligată să meargă să declare „venitul” la Fisc, ca și cum ar fi un infractor.

Această procedură, privind obligativitatea depunerii declarațiilor pe venit, este ca și cum un regim străin a ocupat un stat, a impus dări și așteaptă ca anual fiecare cetățean (cetățean activ, care prin munca sa la mai multe locuri de muncă poate contribui la propășirea economică a țării) să se prezinte în fața ocupantului – pentru ca să plătească „dijma” și să nu uite cine este stăpânul în țară.

Un aspect nu mai puțin interesant este faptul că cetățeanul trebuie să se prezinte la Fisc pentru a completa formularul declarației pe venit și pentru a prezenta informația (tipărită pe formulare cu semnătura și ștampila angajatorului) cu privire la veniturile obținute de la locurile de muncă. De fapt, Inspectoratul Fiscal deține informațiile respective, deoarece angajatorii le trimit (conform obligației ce rezultă din legislația în domeniu) la instituția fiscală. Dar este ca și cum Fiscul supune cetățeanul unui examen: lucrătorul fiscal este „examinatorul” care cunoaște răspunsul și așteaptă ca persoana care „susține examenul” să o dea în bară. Pentru că în condițiile în care cetățeanul uită să declare o colaborare pasageră, pentru care a fost remunerat cu 100 de lei (de exemplu, de către o instituție media pentru un articol pe care l-a semnat și care a fost publicat), el va plăti penalizări pentru nedeclararea întregului venit. Acest lucru se întâmplă mai ales cadrelor didactice de la instituțiile de învățământ superior, care mai au diverse colaborări în cadrul unor proiecte sau cu instituții mass-media. Atunci când însă Fiscul trebuie să restituie o sumă unui cetățean care a depus declarația pe venit și suma impozitelor achitate a căruia este mai mare decât suma stabilită, Fiscul nu se grăbește cu restituirea diferenței dintre suma achitată și suma care trebuia achitată, restituind-o (cum mi s-a întâmplat) pe la toamnă, fără să mai achite penalizări pentru această reținere.

Anul trecut, atunci când depuneam declarația pe venit la Fisc, am întrebat-o pe angajata instituției: pentru ce trebuie să mai vin să depun declarația cu informațiile despre venit, în condițiile în care dv. aveți toate aceste informații? Doamna s-a arătat mirată de această întrebare (era clar că ea nu s-a gândit înainte la o altă posibilitate decât aceea ca cetățenii să depună declarațiile pe venit la Inspectoratul Fiscal). Ea mi-a spus: păi de unde vor ști cetățenii că trebuie să achite impozite pe venit și cât trebuie să achite?

Consider că această hărțuire a celor care muncesc în această țară – mai ales intelectualitatea, care nu poate supraviețui cu salariile pe care le primește din bugetul de stat, la locul de muncă de bază – trebuie să înceteze. Așa cum inspectoratul Fiscal primește informația de la instituții cu privire la veniturile angajaților, tot așa Fiscul poate trimite angajatorilor (la locul de muncă de bază) informația despre suma pe care angajatul urmează s-o plătească sau pe care urmează s-o primească de la Fisc, fără depunerea oricărei declarații la început de an. E clar că prin renunțarea la această practică cetățenii RM nu vor mai fi umiliți, dar guvernarea (indiferent de coloratura politică) are o plăcere sadică de a-și bate joc de cetățeni, de a arăta cine este șeful în țară, de a arăta că nu guvernarea și Fiscul sunt pentru cetățeni (societate), ci cetățenii (societatea) sunt pentru Fisc (respectiv, pentru guvernare) și trebuie să plătească balaurului cu mai multe capete (guri nesățioase).

Poate că o guvernare în serviciul poporului ar impozita mai mult salariile de 50 000 – 100 000 de lei (primite la instituții de stat!) și nu s-ar atinge de venituri de câte 100 – 500 de lei, în plus la salariul de bază, ale profesorilor sau jurnaliștilor. Dar, aceasta s-ar putea întâmpla într-o țară normală – de exemplu în Franța. Republica Moldova este „o poveste de succes” – aici se poate orice, inclusiv umilirea cetățenilor și bătaia de joc față de cei care muncesc. Să ne mai mirăm că atâția concetățeni de-ai noștri au plecat peste hotare? Se pare că sunt două soluții pentru a scăpa de umilință și de bătaia de joc a statului față de cetățeni: 1) să pleci sau 2) să te angajezi în Inspectoratul Fiscal (să ajungi la guvernare): așa, scapi de umilință prin a te angaja în a-i umili pe ceilalți (și a-i determina să plece).

Autor: Aurelian Lavric - licenţiat în Jurnalism, Ştiinţe Politice; specialist (studii postuniversitare) în Relații Internaționale; magistru în Ştiinţă Politică (Politologie), Management; doctor în Istorie.

Comentarii

 1. Olesea spune:

  De parca a-ti descoperit America. cind ai mai multe surse de venit, apare diferenta la impozit pe venit, sau tu esti dator sau statul tie. ceva absolut normal. Se vede ca nu sinte-ti contabil

 2. de Ina spune:

  Mi-a placut articolul…e o opinie pe care o sustin!!!

 3. aaaa spune:

  Opinia e corecta,pentru orice diferenta Fiscul ar putea anunta cetateanul prin o instiintare la domiciliu ca are restanta sau surplus.

 4. Andrei spune:

  Autorul articolului trateaza unilateral problema. Se vede foarte clar ca la baya acestui articol stau niste frustrari si ca dl. Lavric nu cunoaste ce-i aceea administrarea fiscala si metodele ei. I-as sugera sa studieze si practica altor tari.
  Propunerile inaintate de Dumnealui sint lipsite de sens. Nu cred ca cetatenii din Europa sau SUA in momentul cind primesc instiintare ca au de achitat impozite se simt umiliti, ce-i drept conform datelor statistice numarul atacurilor de cord in perioada cind trebuie declarate veniturile si achitate impozitele este mul mai mare:)
  Problema este in mentalitatea noastra, deoarece noi nu sintem deprinsi sa platimi impozite si sa purtam responsabilitate pentru actiunile care le intreprindem. Un stat democratic nu poate exista fara incasari la buget.
  Sorry, dar articolul este slab de tot.

  P.S.: Nu sint angajat al fiscului si ma aflu exact in aceeasi situatie de a fi nevoit sa prezint anual Declaratia. Nu apar nicidecum sistemul fiscal din RM, care are o multime de lacune si trebuie perfectionat.

 5. ooooooooo spune:

  BRAVO PENTRU ARTICOL!

 6. Lidia spune:

  D-na Olesea sunt si eu contabil este o alya problema pe care cred ca nu ati citit-o atent
  Eu persoana care am venit din 3 companii de 50 000lei anual sint obligata sa prezint declaratia si sa achit impozitele!!!!Asa???
  Iar o persoana care lucreaza numai la un loc de munca si poate avea venit de 100 000 nu este obligata sa depuna declaratia
  Sustin ideea de a primi chitanta de plata la locul de domiciliu …si sa nu ma duc sa ma inchin la Inspectotat de parca as veni acasa la cineva…ca anume asa si arata situatia de fiecare data cind esti la FISC.

 7. Adrian spune:

  ca sa nu umblati pe la fisc, este declararea electronica si pentru persoane fizice este gratuit.
  Intradevar exista problema, dar nu este asa de usor sa o rezolvam totul apare din cauza aplicarii scutirilor , diferitor cote de impozitare, si in acest caz apar diferente. pur si simplu statul trebuie sa promoveze mai intens despre obligativitatea prezentarii decalartiilor, cine trebuie si cind – ca sa ne intre in singe lucrul acesta.

 8. Svetlana spune:

  Fiecare are dreptul la opinie, nu toti sunt contabili si inteleg sau se confrunta cu „fata”fiscului. Referitor la declaratia electronica pt pers.fizice peste citiva ani o sa fie cu plata, o sa ajungem ca nu vom putea face un pas ca sa nu stie si STATUL.Iar referitor la declararea venitului, contabilii nu reusesc sa monitorizeze si sa inteleaga modificarile legislative, dar nu persoanele care n-au nici o tangenta cu contabilitatea….

 9. Petru spune:

  Intradevar, sint multi care vad dintr-o parte totul ce se intimpla cu fiscul, sau oamenii de rind care se ciocnesc cu aceste probleme si nu sint initiati in asa ceva la ei apar numai sentimente negative.
  De fapt consider ca la noi statul nu are specialisti care sa gindeasca global din toate puncele de vedere ca sa fie bine si usor tuturor, ei incearca sa-si rezolve problemele lor, uitind de oameni simpli.
  Sincer in practica mea mam ciocnit cu foarte multe cazuri cind oamenii erau invitati la fisc si cu stupoare aflau ca au ceva de platit si ca inca amenzi si penalitati pentru citva ani. Inteleg ca nestiinta de lege nu de exonereaza de la pedeapsa, dar nu oare statul trebuie sa aiba grija ca sa fiecare cetatean sa stie aceste lucruri, cind trebuie sa depuna declaratia, ce trebuie sa faca si cum. sau statului ii convine ca oamenii sa doarma in intuneric si apoi sa vina inspectori „insectori” si sa santajeze si sa aplice amenzi.

 10. Victoria spune:

  Intru totul is de acord cu d-ul Petru…Daca esti contabil,mai esti la curent cum,kind si cui trebue de predat Declaratiile necesare…Dar ce sa faca cei,care is FOARTE departe de calcule,corectari,scrisori,explicati s.a. a diferitor organe de Stat-FISC., Min.Fin. s.a.???!!!!….In loc sa reclameze in mijloacele mas-media bauturile alcoolice,tigarile si alte prostii,mai bine ,in perioada depunerii declaratiilor,sa explice,popular,CUM de completat Declaratia persoanei fizice,dar in caz de nevoie-la CINE se poate de adresat dupa ajutor-GRATIS….Statul ne obliga la multe,dar,in afara de obligatiuni,oamenii ar trebui sa aiba si DREPTURI !!!….De ele Statul uita permanent….

 11. Larisa spune:

  Nu se pune problema, ca nu suntem de acord sa platim impozite, ci de faptul cum ele sunt colectate

 12. Mirela spune:

  sa inteleg ca indiferent de venitul obtinut, trebuie sa depui Declaratia daca ai activat in cadrul mai multor companii?

 13. Victoria spune:

  Stimata,Mirela,daca va atribuiti la una din categoriile,ce figureaza in art.83 p.a) si b) Codului Fiscal,apoi-sinteti obligatasa predati Declaratia….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...