37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum faci shopping în UE şi-ţi cruţi portofelul

Cum faci shopping în UE şi-ţi cruţi portofelul

22.05.2013891 views Adevărul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

                                                                             Cum faci shopping în UE şi-ţi cruţi portofelul

Moldovenii care m
erg la cumpărături în ţările Uniunii Europene îşi pot restitui TVA-ul produselor achiziţionate. Puţini ştiu însă că pot profita de această normă pentru a economisi.
Dacă în Republica Moldova putem cumpăra produse mai ieftine doar în perioada reducerilor, atunci când facem shopping în ţările Uniunii Europene am putea beneficia de un discount de până la 25% tot anul. Şi asta pentru că o normă a UE permite persoanelor din afara comunităţii să-şi restituie taxa pe valoare adăugată (TVA). Pentru asta trebuie să-ţi iei o factură specială de la vânzător, care va fi vizată  de vameşi la ieşirea din statul-membru. Îţi scoţi banii abia când revii la magazin cu o altă ocazie şi faci dovada exportului. O bună parte din moldovenii care au auzit de această prevedere merg la cumpărături în ţara vecină. Trebuie să ştii însă că nu orice comerciant îţi poate întoarce banii. În România, procedura este valabilă doar în reţeaua de magazine autorizate. Totodată, bunurile cumpărate trebuie să fie mai scumpe de 175 de euro. Valoarea minimă este stabilită de fiecare ţară a UE. „Ne-am autorizat după ce am primit solicitări de la clienţii de peste Prut. Majoritatea văd produsele noastre online şi când vin ştiu deja ce vor să ia şi cum funcţionează această scutire de taxe. De obicei, vin vara, vineri sau sâmbătă şi fac achiziţii mari“, explică Anamaria Chirap, consultant de comunicare la un magazin din Iaşi care vinde obiecte de decor pentru casă, importate din Franţa, Spania, Olanda etc.

Ştiam de această normă de la un amic din România. Nu e nimic complicat şi reuşeşti să economiseşti. Nicolae Lazu, cumpărător
Gadgeturi şi haine, cu reduceri

 „Este o oportunitate de a economisi nişte bani“, spun moldovenii care s-au folosit de această prevedere. „Ştiam de această normă de la un amic din România. Nu este o procedură complicată şi reuşeşti să economiseşti. Dacă te documentezi din timp, câştigi şi mai mult găsind produsele care sunt mai ieftine acolo“, spune Nicolae Lazu din Chişinău. Tânărul povesteşte că şi-a luat o tabletă de la Iaşi care l-a costat mult mai puţin decât dacă ar fi cumpărat-o în Moldova. Tot aşa s-a ales cu un telefon performant care avea o reducere de 15% în magazin, iar ulterior a primit şi 24% din preţ - cota TVA în România.  „A fost avantajos pentru că am avut drum la Iaşi şi printre altele mi-am cumpărat aceste gadgeturi. Mi-am ridicat banii fără probleme peste două luni când am revenit acolo“, adaugă Nicolae. Ca să luaţii banii, înarmaţi-vă nu doar cu actele necesare, dar şi cu timp. „Când am fost în Italia, am beneficiat de rambursarea TVA-ului de 10% la haine, doar că la aeroport există un singur ghişeu unde se aplică acea ştampilă pe cec şi trebuie să ai suficient timp. E comod, dar ai şi dureri de cap cu aceste documente. Depinde ce cumperi. În unele cazuri, reducerea poate fi semnificativă, în altele - nu“, afirmă Roxana Teodorcic, care şi-a reînnoit garderoba într-o vacanţă în peninsulă. 

 Taxele în ţările UE

Trebuie să ştiţi că şi taxele pe valoare adăugată variază de la o ţară a Uniunii Europene la alta. Cele mai mari, de 25%, sunt în Suedia, Ungaria şi Danemarca. În România, cota TVA este 24%, în Finlanda şi Portugalia - 23%. Cele mai mici sunt în Luxemburg, 15%.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...