37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum explică Banca Națională deprecierea record a leului moldovenesc în raport cu moneda europeană

Cum explică Banca Națională deprecierea record a leului moldovenesc în raport cu moneda europeană

23.06.2014763 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cum explică Banca Națională deprecierea record a leului moldovenesc în raport cu moneda europeană

Moneda unică europenă a înregistrat astăzi un record absolut pe piața internă din Republica Moldova, depășind pragul de 19 lei. Reprezentanți ai Băncii Naționale explică că deprecierea valutei naționale a fost cauzată de recentele decizii ale Băncii Centrale a Statelor Unite ale Americii, potrivit cărora politica monetară a fost menținută. Prim-viceguvenatorul BNM, Marin Moloşag, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că această evoluție a pieței va avea un efect nesemnificativ asupra preţurilor.

„Efectul cel mai mare care l-a avut aprecierea euro pe piețele externe, este rezultat al deciziei Băncii Centrale a Statelor Unite ale Americii de a menține politica monetară pe parcursul unei perioade mai lungi de timp mai relaxate, fapt care a condus de la deprecierea dolarului SUA pe piețele externe, practic față de toate valutele. Euro s-a apreciat puternic, iar respectiv toate valutele s-au depreciat, iar leul nu a fost excepție în acest caz”, a declarat prim-viceguvenatorul.

El a subliniat că este important că această evoluție pe piața valutară nu are un efect semnificativ asupra nivelurilor prețurilor. „Dacă privim indicile prețurilor de consum pe luna mai observăm că avem o creștere nesemnificativă a prețurilor, de doar 0,1%, pentru 12 luni - creșterea inflației reprezintă doar de 4,7%, fapt care se încadrează în intervalul de variație stabilit de Banca Națională”, a mai menționat prim-viceguvenatorul.

Totodată, Marin Moloşag a menționat că Banca Națională urmărește cu atenție tot ce se întâmplă pe piața valutară și își rezervă dreptul să intervină pe piața valutară. „În condițiile în care există rsicul de a avea fluctuații majore, fapt care l-am utilizat chiar astăzi. Am intervenit practic în limita cererii existente pe piață, exact cât piața a cerut, nu este un secret volumul, dar voi veni cu statistice mai târziu. Faptul că am intervenit astăzi este un semnal pieței, dar și societății că Banca Națională nu dorește să tolereze fluctuații mari pe piață”, a mai adăugat reprezentantul BNM.

În ceea ce privește prognozele pentru următoarele trimestre, prim-viceguvenatorul a declarat că nu există riscuri majore de creștere a prețurilor: „Nu așteptăm fluctuații majore pe piață, dar mult va depinde de piața externă, factorii pe care noi nu-i controlăm. Dacă va fi cazul, noi ne rezervăm dreptul să intervenim”.

RECORD absolut pentru Euro pe piața din Republica Moldova

Agora precizează că Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial pentru vineri de 19,03 lei pentru moneda europeană. Acesta este cel mai înalt nivel atins de valuta europeană de când a fost introdusă pe piața internă. Pentru dolarul american a fost stabilit un curs oficial de 13,97 lei.

Comentarii

  1. marian spune:

    Dolarul s-a depreciat fata de toate valutele, mai putin fata de MDL…Fata de MDL avem o apreciere a USD cu peste 7.5% doar anul acesta.
    De ce permite BNM aceasta?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...