37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cum depistezi dacă bancnotele noi sunt veridice sau false: Elementele de siguranță

Cum depistezi dacă bancnotele noi sunt veridice sau false: Elementele de siguranță

06.10.20153.196 views Unimedia.info
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cunoaștem deja că, începând cu 12 octombrie, în buzunarele fiecăruia dintre noi vor apărea „banii noi".

Pentru a putea face diferența între o bancnotă veridică și una falsă, BNM a făcut publice elementele de siguranță, încorporate în bancnotele modernizate de 1 leu, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei. 

Acestea pot fi observate ușor atât la lumina zilei, cât și cu ajutorul celei ultraviolete, informează UNIMEDIA.

Designul și mărimea bancnotelor sunt identice celor emise anterior, cu excepția dimensiunii bancnotei cu valoarea nominală de 100 lei care va căpăta dimensiunile identice grupului bancnotelor - 200 lei, 500 lei și 1000 lei.

Astfel, la bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei,  pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hîrtie apare textul  „BNM". În lumină UV firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.

Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sînt imprimate sigla BNM și textul „BNM".

Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate pînă acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei.

Astfel, portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA" și „ȘTEFAN CEL MARE" de pe avers sînt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stîngă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI".

La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200  lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente  poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM", vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Comentarii

  1. Valeria spune:

    Asa,kredca vor sa ne sustraga atentia de la miliardele furate!!!…Alta n-avem cu ce ne ocupa,dekit de a introduce bancnote noi-acum,kind e asa o criza economica si politicca in tara!!!…Si,de unde,marog,a luat Statul bani pentru asa lucru???!!!..Cineva a calculat cheltuielile si veniturile din afacerea aceasta???!!!…Haos complet in TARA aceasta!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...