Culmea crizei în SUA: Miliardarii americani cer impozite mai mari
Într-o petiţie adresată Senatului şi Camerei reprezentanţilor, la 21 iulie, ei propun guvernului să le majoreze mai degrabă impozitele decât plafonul datoriei.
Bogaţii americani încearcă să vină în ajutorul economiei ţării lor. O puternică mişcare filantropică pare că pune stăpânire pe marii patroni din Statele Unite, în timp ce ţara se află în cel mai grav impas economic din istoria ei. Mai mulţi americani bogaţi, reuniţi în cadrul grupului 'Patriotic Millionaires for Fiscal Strength', fac apel la bunul simţ al guvernului îndreptând cu abilitate atenţia aleşilor spre impozantele lor portofolii, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de joi.
Într-o petiţie adresată Senatului şi Camerei reprezentanţilor, la 21 iulie, ei propun guvernului să le majoreze mai degrabă impozitele decât plafonul datoriei. Ei cer ca statul să se concentreze asupra particularilor care au venituri mai mari de un milion de dolari pe an, ceea ce vizează aproape 1 % din populaţie. Acest grup, ale cărui impozite nu au fost niciodată atât de mici în ultimii 60 de ani, arată că opinia publică este extrem de favorabilă acestei măsuri. Potrivit acestora, această iniţiativă ar putea să aducă între 500 şi 600 de miliarde de dolari timp de zece ani.
Aceşti contribuabili bogaţi, cărora li s-au alăturat mai mulţi actori de cinema, cu Matt Damon în frunte, afirmă că au beneficiat de reduceri fiscale moştenite de la George W. Bush, apoi consolidate în regimul lui Barack Obama. Unii dintre ei spun că au economisit aproape 10 milioane de dolari. Alţii se laudă chiar că au profitat şi şi-au luat un alt vapor. Acum, ei cer ca această 'greşeală' să fie îndreptată.
Aceşti 'miliardari patrioţi' nu sunt primii care îşi propun serviciile către naţiune. În 2010, 57 de miliardari americani, reuniţi sub conducerea lui Warren Buffett şi Bill Gates, şi-au exprimat dorinţa de a da jumătate din averile lor pentru acţiuni caritabile. Ideea a luat naştere cu un an înainte cu ocazia unui dineu organizat de Bill Gates. Printre generoşii donatori ai acestui proiect numit 'The Giving Pledge' (Promisiune de donaţii), se află Mark Zuckerberg, tânărul patron al Facebook, realizatorul George Lucas, David Rockefeller şi alţii.
Iniţiativa se extinde până în sfera politică. Michael Bloomberg, primarul New York-ului şi semnatar al 'The Giving Pledge', a anunţat joi crearea unui program de ajutorare destinat tinerilor defavorizaţi afro-americani şi latino, cel mai important proiect din mandatul său. El şi-a propus să finanţeze din banii proprii un sfert din acest proiect. Un dar personal de 30 de milioane de euro, pentru un proiect care putea viza circa 315.000 de locuitori ai New-York-ului.