37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cuantumul minim garantat al SALARIULUI în sectorul real va fi majorat cu peste 13 la sută

Cuantumul minim garantat al SALARIULUI în sectorul real va fi majorat cu peste 13 la sută

10.04.20171.926 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică), va fi majorat, de la 1 mai 2017, cu 13,3 la sută, pînă la 2380 lei pe lună. Un proiect de hotărîre a Guvernului în acest sens a fost prezentat spre consultații publice de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, informează Moldpres.
În prezent salariul lunar minim garantat este de 2100 lei. Potrivit proiectului de hotărîre, cuantumul minim garantat este stabilit în mărime de 14,09 lei pe oră sau 2380 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.
Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de Guvern, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii. La stabilirea noului nivel a fost luată în calcul o rată a inflației de 6,4 la sută (anul 2016 față de 2015), o rată de creștere a valorii adăugate brute cu 4,8 la sută, o descreștere a numărului scriptic mediu al salariaţilor în anul 2016 față de anul 2015 cu 2 la sută.
Rata de creştere a productivităţii muncii este raportul procentual dintre rata de creştere a valorii adăugate brute şi rata de creştere a numărului scriptic mediu al salariaţilor și a fost egală cu 6,9 la sută. Astfel, creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional este de 13,3%.
Proiectul urmează să fie propus spre examinare și aprobare Guvernului.
Conform legislației în vigoare, în cazul aplicării de către unităţi a sistemului tarifar de salarizare sau în cazul aplicării sistemului netarifar de salarizare, remunerarea lunară a unui angajat nu poate fi mai mică decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit de Guvern, după consultarea cu partenerii sociali.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...