37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cu privire la impozitarea dividendelor

Cu privire la impozitarea dividendelor

07.02.20122.766 views Serviciul Fiscal de Stat al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cu privire la impozitarea dividendelor

Scrisoarea IFPS nr. 26-08/1-10-64/457/4 din 27.01.2012

 

Inspectoratele Fiscale de Stat teritoriale

DMC

În conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal, precum şi în legătură cu modificările şi completările efectuate în Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 8 februarie 2007) prin Legea nr. 267 din 23.12.2011, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat aduce spre cunoştinţă şi călăuză următoarele.

Conform prevederilor alin. (31) art. 901 din Codul fiscal, persoanele specificate la art. 90 reţin şi achită la buget un impozit în mărime de:

- 6% din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, cu excepţia celor aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv;

- 15% din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv;

- 15% din suma retrasă din capitalul social aferentă majorării capitalului social din repartizarea profitului net şi/sau altor surse constatate în capitalul propriu între acţionari (asociaţi) în perioadele fiscale 2010-2011 inclusiv, în conformitate cu cota de participaţie depusă în capitalul social.

Prevederile de la liniuţele întîi şi a doua se aplică şi în cazul dividendelor achitate prealabil pe parcursul perioadei fiscale.

Astfel, dividendele, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, din profitul repartizat aferent perioadei anului 2012 şi perioadelor ulterioare se vor impozita la sursa de plată la cota de 6%.

Dividendele, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, din profitul repartizat aferent perioadelor 2008-2011 inclusiv, se va impozita la sursa de plată la cota de 15%.

Suma retrasă din capitalul social aferentă majorării capitalului social din repartizarea profitului net şi/sau altor surse constatate în capitalul propriu între acţionari (asociaţi) în perioadele fiscale 2010-2011 inclusiv, în conformitate cu cota de participaţie depusă în capitalul social, se va impozita la sursa de plată la cota de 15%.

În cazul în care are loc achitarea dividendelor în prealabil din profitul care urmează a fi obţinut aferent perioadei anului 2012 şi în perioadelor ulterioare, acestea se vor impozita la sursa de plată la cota de 6%. De asemenea, în cazul în care are loc achitarea dividendelor în prealabil din profitul perioadelor 2008-2011 inclusiv, acestea se vor impozita la sursa de plată la cota de 15%.

Reţinerile la sursa de plată din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, se va efectua atît în cazul achitării acestora persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător cît şi persoanelor juridice.

Totodată, potrivit prevederilor lit. z10) art. 20 din Codul fiscal, dividendele aferente perioadelor fiscale de pînă la 1 ianuarie 2008 achitate în folosul persoanelor fizice rezidente, reprezintă sursă de venit neimpozabilă. Astfel, la achitarea dividendelor din profitul repartizat aferent perioadelor de pînă la 1 ianuarie 2008 în folosul persoanelor fizice rezidente, la sursa de plată nu se va reţine impozit.

Suma impozitului reţinut din dividende se va reflecta la codul 43 DIV a) din Darea de seamă privind suma venitului achitat şi impozitul pe venit reţinut din acesta (forma IRV 09).

Suma impozitului reţinut din suma retrasă din capitalul social aferentă majorării capitalului social din repartizarea profitului net şi/sau altor surse constatate în capitalul propriu între acţionari (asociaţi) în perioadele fiscale 2010-2011 inclusiv, în conformitate cu cota de participaţie depusă în capitalul social, se va reflecta la codul 44 RCS din Darea de seamă privind suma venitului achitat şi impozitul pe venit reţinut din acesta (forma IRV 09).

 

Şef adjunct interimar                                                   Iuri Lichii

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Va rog ,o explicatie mica:Care este marimea impozitului,retinut din venit, la o Intreprindere Individuala in toate perioadele sus-mentionate??? Multumesc,anticipat.

  2. Cires Elena spune:

    Nu inteleg, pentru ce trebuie povestit Codul Fiscal IFS teritoriale? In prezenta scrisoare nimic nu se spune despre impozitarea II si GT pentru perioadele 2008-2011, cum au facut-o aici: http://www.fisc.md/ro/news/physical/item/?name=564

  3. ghenadie negara spune:

    stimate Doamne, CF in redactia legii 267 nu prevede impozitarea veniturilor Intreprinzatorilor Individuali realizate pina la 13.01.2012. astfel ca pozitia fiscului expusa pe pagina web fisc.md nu corespunde prevederilor CF.

  4. Cires Elena spune:

    Da, pozitia expusa pe fisc.md nu corespunde prevederilor CF. Si nici nu e semnata de vre-o persoana responsabila…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...