37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cu cât s-au majorat impozitele pe bunurile imobile în 2017

Cu cât s-au majorat impozitele pe bunurile imobile în 2017

03.01.20171.218 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2017 conţine mai multe prevederi referitoare la bunurile imobiliare. În acest an va fi majorată cota maximă de impozitare a bunurilor imobiliare cu destinație locativă de la 0,3% la 0,4%. Astfel, cota minimă de impozitare va constitui 0,05%, iar cota maximă 0,4%. De asemenea, va crește și cota pentru bunurile imobiliare cu altă destinaţie decât cea locativă sau agricolă: cota minimă va fi de 0,1%, iar cea maximă de 0,3%.

Majorările au fost efectuate în scopul consolidării autonomiei financiare a autorităţilor locale, prin majorarea surselor proprii de venit, precum și în vederea compensării pierderilor ca urmare a unei baze impozabile subestimate.

Tot din 2017 se exclude reducerea de 15% a sumei impozitului pe bunurile imobiliare, ce se oferea în cazul achitării sumei integrale a impozitului pentru anul fiscal în curs până la data de 30 iunie. Totuși, autorităţile locale îşi păstrează dreptul de a stabili anumite scutiri la impozitul pe bunurile imobiliare pentru persoanelor vulnerabile, cum ar fi persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dizabilități și alte categorii defavorizate social.

Autoritățile locale vor stabili și mărimea scutirii de la plata impozitelor pe bunurile imobiliare pentru familiile participanţilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova şi persoanele care au fost întreţinute de aceştia, familiile militarilor căzuţi în acţiunile de luptă din Afghanistan şi persoanele care au fost întreţinute de aceştia. Familiile care au copii cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani şi membrii familiilor care au la întreţinere şi îngrijire permanentă persoane cu dizabilităţi, familiile persoanelor decedate în urma unor boli cauzate de participarea lor la lucrările de lichidare a consecinţelor avariei de la Cernobâl şi persoanele care au fost întreţinute de acestea, la fel vor beneficia de scutiri de la plata impozitelor pe bunurile imobiliare, stabilită de către autoritățile locale.

Conform politicii fiscale pentru 2017, impozitul pentru imobilele comerciale va fi de patru ori mai mare. Astfel, cota impozitului va fi majorată de la 0,1% la 0,4%. Ministerul Finanţelor estimează că aceste măsuri vor suplimenta bugetul de stat cu 131 de milioane de lei.

De asemenea, persoanele fizice care deţin în proprietate bunurilor imobiliare (unul sau mai multe) cu destinaţie locative (cu excepţia terenurilor) pe teritoriul Republicii Moldova, care au o suprafaţă mai mare de 120 m2 şi valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, ce depăşeşte 1,5 milioane de lei, vor plăti impozitul pe avere. Cota impozitului aplicată asupra bazei impozabile constituie 0,8 %. Calcularea impozitului pe avere şi prezentarea avizelor de plată se va efectua de către oficiile fiscale teritoriale. Impozitul pe avere urmează a fi achitat în termen de până la 25 decembrie a anului de gestiune.

Comentarii

  1. Victor Verejan spune:

    Prin ce lege se exclude reducerea de 15% in cazul achitarii integrale a impozitului pe bunurile imobiliare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...