37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Creditele în lei moldoveneşti continuă să se scumpească, iar cererea pentru finanțări să scadă

Creditele în lei moldoveneşti continuă să se scumpească, iar cererea pentru finanțări să scadă

22.02.2016786 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Dobînzile la creditele în lei moldoveneşti continuă să crească și au ajuns la o rată medie de 16.08 la sută în ianuarie 2016, față de 11,60 la sută în luna respectivă a anului precedent. Valoarea creditelor acordate de către băncile comerciale s-a redus în această perioadă la jumătate, relatează MOLDPRES.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, dobînda la finanţările în monedă naţională a revenit la nivelul din august 2010, cînd băncile au acordat împrumuturi la o rată de 16,44 la sută, după care a început o micșorare treptată a ratei dobînzilor. Băncile au acordat în ianuarie curent credite în sumă de 667 de milioane de lei, cu 580 mln mai puțin decît în perioada respectivă a anului precedent.

Creditele acordate cu termene de peste 12 luni au continuat să rămînă cele mai solicitate, în condițiile în care acestea s-au scumpit nesemnificativ față de luna precedentă. Ponderea acestora în total credite în lei a reprezentat aproape 86 la sută din total finanțări contractate de agenții economici și populație.

Cea mai mare parte a creditelor noi acordate în moneda naţională le-a revenit creditelor oferite cu o rată medie de 15.95 la sută persoanelor juridice, care au deţinut 73.5 la sută din volumul total al creditelor acordate în moneda naţională. Împrumuturile pentru populaţie au fost mai scumpe, rata medie a dobînzii a constituit 16,45 la sută.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...