37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Creşterea accizelor la petrol şi taxei rutiere – soluţie pentru ca drumurile să fie reparate

Creşterea accizelor la petrol şi taxei rutiere – soluţie pentru ca drumurile să fie reparate

20.02.20111.158 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Creşterea accizelor la petrol şi taxei rutiere – soluţie pentru ca drumurile să fie reparate

 

Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova (UTD) solicită o majorare a accizelor la petrol şi taxei la drumuri. Despre acest lucru a informat astăzi, 18 februarie, viceministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit sursei, transportatorii au propus o majorare a accizelor de la produsele petroliere  - la benzină de la 2700 la 3000 lei, adică cu circa 11% şi la motorină de la 1150 la 1500 lei, cu circa 30%. „Aceste majorări, însă, nu neapărat ar duce la creşterea preţului la pompă, deoarece noi considerăm că mai sunt rezerve. În schimb, acestea ar aduce 120-130 milioane în conturile ministerului, care ar putea fi folosiţi pentru reparaţie drumurilor”,  a explicat Gherasim.

Cât despre mărirea fondului rutier, la maşinile mici s-a solicitat dublarea taxelor rutiere, iar la camioane şi autobuze o creştere cu 30%-40%. „Acum se achită o taxă 150 lei. Eu cred că dacă se va achita 300 lei pentru un an de zile, pentru a te folosi de drumuri nu este mult. Fără mijloace financiare noi nu putem repara drumuri, din altă parte statul nu are de unde să-i ia decât de la utilizatorii de drumuri. Majorarea taxelor ar aduce circa 60-70 milioane lei anual”, a mai spus viceministrul.

Dacă vor fi sau nu luate în calcul propunerile UTD, Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor nu a putut preciza. „De abia s-a finisat lucrul cu FMI, de aceea nu este nimic cert şi nu putem spune nimic. Conceptual Ministerul Finanţelor are deja o viziune clară”, a specificat Boris Gherasim.

 

Comentarii

  1. Cires Elena spune:

    Ministrii nu participa la luarea deciziilor strategice, de asta se ocupa doar FMI?
    Ar fi cazul sa se introduca in legislatia penala raspunderea pentru subminarea economiei nationale, ca in Romania spre exemplu.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...