37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cotele la unele mărfuri ucrainene ar putea fi majorate

Cotele la unele mărfuri ucrainene ar putea fi majorate

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cotele la unele mărfuri din Ucraina, care creează concurenţă celor moldoveneşti, ar putea fi majorate. Asemenea acord a fost atins în cadrul întrevederii vicepremierului, ministrului Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc, cu omologul ucrainean, Stepan Kubiv, în marja vizitei la Kiev.

Potrivit agenţiei „INFOTAG", cu referire la serviciul de presă al Ministerului Economiei, interlocutorii au convenit să continue consultaţiile la nivel de experţi pentru a identifica o soluţie reciproc avantajoasă a problemei.

Interlocutorii au mai convenit asupra reluării activităţii comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică. Pentru aceasta deja în iulie va avea loc întrevederea copreşedinţilor în format larg pentru a discuta probleme actuale din relaţiile bilaterale.

Vorbind despre retragerea din regimul de comerţ liber a unor mărfuri ucrainene, Calmîc a spus că aceasta este o măsură forţată, menită să protejeze producătorii autohtoni şi are caracter temporar - până la sfârşitul anului curent.

Conform informaţiilor din presa ucraineană, Stepan Kubiv a spus că Ucraina ar putea limita importul fără taxe de produse din carne şi lapte din Moldova drept măsură de răspuns dacă Guvernul moldovenesc va refuza negocierile propuse de Ucraina în acest sens.

După cum a relatat anterior „INFOTAG", Guvernul RM a adoptat în aprilie, la iniţiativa Ministerului Economiei, o hotărâre privind retragerea unor mărfuri din regimul de comerţ liber cu Ucraina. Aceasta prevede introducerea cotelor la importul din Ucraina a produselor din lapte şi carne, precum şi a cimentului. Astfel, importul de lapte şi frişcă a fost limitat la 1 mie tone; chefir, iaurt şi smântână - 1 mie tone; unt, îngheţată, caşcaval şi brânză - 750 tone. Cota pentru mezeluri, crenvurşti şi conserve din carne va fi de 250 tone, la ciment - 500 t. Depăşirea acestor cote se va impozita cu 10-20%.

Măsurile în cauză sunt întreprinse după adresările repetate ale producătorilor autohtoni, care au menţionat că după ce Rusia a introdus embargo la producţia ucraineană, aceasta a fost redirecţionată în Moldova. Astfel, conform datelor Ministerului Economiei, importul de lapte covăsit, smântână, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, de caşcaval - cu o treime, iar de mezeluri - de 14 ori. Totodată, acestea sunt mai ieftine decât cele moldoveneşti din cauza cheltuielilor mici de pentru resursele energetice şi furaje în Ucraina, ceea ce ştirbeşte din competitivitatea produsului autohton.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...