37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cotele de export spre UE rămân neacoperite

Cotele de export spre UE rămân neacoperite

12.01.2016730 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Exportul mai multor produse din Moldova spre piaţa Uniunii Europene, cum ar fi cel de struguri, mere, roşii, nu acoperă cotele prevăzute în Acordul de Asociere. La solicitarea IPN, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a explicat că exportul produselor agroalimentare pe piaţa UE este determinat de unele constrângeri precum reluarea parţială a exporturilor pe piaţa Federaţiei Ruse.

La fel, exportul este determinat şi de nivelurile mai favorabile a preţurilor pe piaţa CSI. În aceste condiţii, producătorii au o tendinţă de revenire pe pieţe tradiţionale de export. De asemenea, menţinerea embargoului pentru importul produselor agroalimentare din UE pe piaţa Federaţiei Ruse contribuie la suprasaturarea pieţei UE şi acces mai dificil pentru noi ţări exportatoare pe piaţă, precum şi preţuri mai puţin favorabile.

Potrivit datelor MAIA cu privire la cantităţile de produse exportate spre UE în 9 luni ale anului trecu, producătorii din Republica Moldova au exportat spre UE aproape 24 de tone de roşii, în valoare de circa 11 mii de dolari. Principalele ţări în care s-au exportat roşii moldoveneşti sunt Lituania şi România. Cota de roşii prevăzută în Acordul de Asociere este de 2 mii de tone. Usturoi, deşi documentul prevede o cotă de 220 de tone, nu s-a exportat deloc.

La fel, în perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2015, struguri de masă în stare proaspătă s-au exportat într-o cantitate de peste 6 mii de tone, în valoare de 1,6 milioane de dolari. Ţările spre care au mers strugurii de masă din Moldova sunt România, Estonia şi Spania. Cota de export fără taxe a strugurilor de masă este de 10 mii de tone. Acordul prevede şi posibilitatea de a exporta fără taxe în UE 500 de tone de suc de struguri, dar în perioada ianuarie-septembrie 2015 nu s-a exportat deloc.

În 9 luni ale anului trecut producătorii moldoveni au exportat aproape 620 de tone de mere proaspete în UE, în valoare de peste 200 de mii de dolari. Cota prevăzută în Acordul de Asociere este de 40 de mii de tone. Ţările care au importat mere moldoveneşti sunt România, Grecia şi Bulgaria.

Din cele 10 mii de tone de prune proaspete prevăzute în Acord, producătorii moldoveni au exportat spre UE aproape 3 mii de tone în valoare de 898 de mii de dolari. Ţările care au importat prune din Moldova sunt România, Cehia şi Bulgaria.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...