Ministerul Economiei și Infrastructurii, prezintă spre dezbateri publice Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Metodologiei de planificare a controlului de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei criteriilor de risc efectuat de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Proiectul enunțat, a fost elaborat în scopul implementării prevederilor Legii nr.131 din 08 iunie 2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.
Prezenta Metodologie este elaborată în scopul eficientizării controlului și supravegherii de stat a activității de întreprinzător pentru domeniile de protecție a consumatorilor și supraveghere a pieței produselor nealimentare în conformitate cu domeniile de competență prevăzute de Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1089 din 18 decembrie 2017.
În vederea planificării activităților de control asupra agentului economic, au fost identificate următoarele criterii de risc, relevante activității Agenției:
1) genul de activitate;
2) perioada de activitate a agentului economic;
3) aria de activitate și amplasarea unității comerciale;
4) data efectuării ultimului control;
5) încălcările anterioare.
Totodată, vor fi luate în calcul și unele criteriile specifice pe domenii utilizate de Agenție precum:
- în domeniul siguranței produselor nealimentare: - categoria de consumatori;
- în domeniul siguranței ocupaționale: - risc de accidentare;
- în domeniul prestări servicii: - practici comerciale înșelătoare și clauze abuzive.
Fiecare criteriu de risc se va repartiza pe grade/niveluri de intensitate, punctate conform valorii gradului de risc. Scara valorică este cuprinsă între 1 şi 5, unde 1 reprezintă gradul minim şi 5 gradul maxim de risc.
Potrivit proiectului, se consideră că, întreprinderile care activează pe piață o perioadă mai îndelungată, sunt mai conformiste și respectă cerințele stabilite. Astfel, perioada de activitate de până la 5 ani a agentului economic, este atribuită gradului maxim de risc, pe când perioada de activitate ce depășește 20 ani - gradului minim de risc.
O atenție sporită va fi acordată agenților economici care nu au fost supuși deloc controlului și celor care acoperă o regiune statală sau mai mult de două localități urbane, fiindu-le atribuit la fel, gradul maxim de risc.
Dacă agentul economic desfășoară mai multe genuri de activitate pentru care au fost atribuite diferite grade de risc, va fi aplicat gradul cel mai mare de risc al unuia dintre genurile de activitate desfășurat.
Pentru elaborarea şi menținerea clasamentului agenților economici conform riscului prezentat, Agenția menține baza de date care include:
a) lista tuturor agenților economici pasibili de a fi supuse controlului, cu datele individuale de identificare;
b) istoria activității de control;
c) profilul fiecărui agent economic, cu informația relevantă pentru criteriile de risc utilizate pentru clasificarea agentului economic în cauză etc.
În acest sens, agenția reexaminează şi actualizează informația necesară pentru aplicarea criteriilor de risc cel puţin o dată pe an.
Persoane responsabile
Cristina Bolun, Consultant principal, Direcția infrastructura calității și securitate industrială,
e-mail: cristina.bolun@mei.gov.md
Tel: (022) 250 668.
Data limită pentru comentarii: 15.03.2018
Proiectul și nota informativă.