37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Contabilitatea – oxigenul oricărei afaceri

Contabilitatea – oxigenul oricărei afaceri

07.04.20171.081 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Afirmaţia a fost enunţată în cadrul primei zile a Conferinţei ştiinţifice internaţionale cu genericul Contabilitatea şi profesia contabilă în era provocărilor, organizată de Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti (ACAP) în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova cu ocazia Zilei Profesionale a Contabililor.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Biroului Naţional de Statistică, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Î.S Fiscservinform, Serviciului Fiscal de Stat, Asociaţiei Contabililor Certificaţi (ACCA) din Europa de Sud-Est, cadre didactice de la ASEM, ULIM, UCCM, UASM, UAŞM, practicieni, contabili şi auditori.

Publicaţia Periodică "Monitorul fiscal FISC.MD" a fost alături de participanţii conferinţei în calitate de partener informaţional.

În cadrul conferinţei, experţi din Republica Moldova, dar şi din România şi Rusia, s-au referit la cele mai importante provocări, cărora contabilii urmează să le facă faţă, pentru a atinge cu succes obiectivele trasate în cadrul entităţilor în care activează.

Prezentă la conferinţă, vice-ministrul Finanţelor, Veronica Vragaleva a mulţumit organizatorilor şi le-a dorit contabililor multă perseverenţă în depăşirea tuturor provocărilor.

Apreciem foarte mult parteneriatul pe care Ministerul Finanţelor îl are cu ACAP şi depunem efort pentru susţinerea ideilor cu care vine ACAP, deoarece sunt venite din partea profesioniştilor. De asemenea, suntem recunoscători şi corpului didactic de la ASEM, a căror reprezentanţi se află în Consiliul Consultativ al Ministerului şi care ne-au ajutat să trecem prin anumite schimbări importante, cum ar fi reforma contabilităţii sau noile SNC. 

Noua Lege a contabilităţii şi auditului este o provocare foarte mare pentru noi toţi în ceea ce priveşte implementarea corectă a Legii, în aşa fel, încât să fie pentru contabili pe înţeles şi uşor de aplicat, iar pentru Ministerul Finanţelor să fie uşor de administrat, a menţionat Veronica Vragaleva.

Şefa Direcţiei reglementarea contabilităţii şi auditului în sectorul corporativ din cadrul Ministerului Finanţelor, Lidia Foalea s-a referit la provocările în domeniul contabil prin prisma implementării directivelor europene în domeniul contabilităţii şi auditului şi alinierea la acquil comunitar.

În calitatea noastră de funcţionari publici, organisme de reglementare
şi reprezentanți ai mediului academic şi al entităţilor, suntem parte componentă a lanţului raportării financiare şi avem cu toţii un rol vital în asigurarea credibilităţii raportării financiare la nivel naţional, care, la rândul său, îmbunătăţeşte credibilitatea raportării financiare la nivel global.

Directorul Publicaţiei Periodice Monitorul fiscal FISC.MD Rodica Musteaţa a adresat un mesaj de felicitare contabililor din partea întregii echipe a Publicaţiei şi le-a dorit mult curaj şi iscusinţă.

În viziunea noastră, provocările pentru contabili abia încep, dacă luăm în considerare schimbările ce se produc astăzi în sistemul legislativ în ceea ce priveşte reforma contabilităţii şi auditului. În prezent asistăm la o consolidare a forţelor sănătoase din domeniu, care conştientizează necesitatea schimbărilor. 

Totodată, urmărim o responsabilitate sporită şi o participare activă în procesul de elaborare a viitoarei baze legislative a practicienilor din mediul businessului autohton, a statului şi a organizaţiilor profesionale contabile şi de audit, a afirmat Rodica Musteaţa.

Totodată, directorul Publicaţiei a adus mulţumiri contabililor şi auditorilor care sunt implicaţi în activitatea P.P. „Monitorul fiscal FISC.MD".

Publicaţia noastră are peste 200 de autori - specialişti în domeniul economiei, contabilităţii, fiscalităţii, 24 dintre ei sunt angajaţi ai SFS, 18 sunt contabili practicieni, iar 7- angajaţi ai companiilor de audit.Doar în numărul următor al revistei, care va apărea în curând de sub tipar, vor fi publicate 58 articole cu tematica fiscală şi contabilă, a adăugat Rodica Musteaţa.

La rândul său, Preşedintele ACAP, Viorel Dandara s-a referit la importanţa activităţii contabile în menţinerea stabilităţii în ţară.

Subiectul provocărilor este unul de importanţă majoră. Provocările actuale din domeniul contabil ţin de adaptarea la reformele legislative din domeniul contabilităţii, auditului şi a sistemului fiscal, la digitalizarea serviciilor, creşterea responsabilităţii contabililor în contextul prevederilor europene din domeniu. 

Sărbătoarea Profesională a Contabilului este un prilej bun pentru a remarca contribuţiile contabililor la creşterea economică şi la siguranţa financiară a ţării, a remarcat Preşedintele ACAP.

În contextul reorganizării Serviciului Fiscal de Stat, reprezentantul SFS a reamintit celor prezenţi despre noua structură a autorităţii fiscale din Republica Moldova, care deja activează ca o entitate juridică unică - Serviciul Fiscal de Stat

Participanţii la conferinţă s-au expus şi asupra provocărilor pentru o educaţie modernă a viitorilor contabili, asigurarea contabililor cu instruiri profesionale eficiente, implementarea unor modele internaţionale reuşite în sistemul contabil naţional etc.

Totodată a fost discutat noul format al raportului de audit, care oferă un grad mai mare de transparenţă şi mai multă informaţie.

Conferinţa ştiinţifică internaţională Contabilitatea şi profesia contabilă în era provocărilor se desfăşoară la ASEM, în perioada 5-6 aprilie curent, şi are drept scop de a evidenţia rolul contabilului în dezvoltarea economică a societăţii, precum şi trasarea unor obiective pentru a face faţă noilor provocări din domeniu.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...