37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Contabila Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie este bănuită că a prejudiciat bugetul instituţiei cu circa 1 milion de lei

Contabila Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie este bănuită că a prejudiciat bugetul instituţiei cu circa 1 milion de lei

18.01.20101.454 views CCCEC.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Contabila Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie este bănuită că a prejudiciat bugetul instituţiei cu circa 1 milion de lei

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei instrumentează o cauză penală pe faptul însuşirii prin delapidare a circa 1 000 000 de lei din bugetul Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie din Chişinău. Ofiţerii de urmărire penală o bănuiesc pe contabila-şef Rusu Liliana de prejudicierea  instituţiei vizate.

Potrivit urmăririi penale, în perioada ianuarie - decembrie 2009, contabila ar fi transferat pe contul unei întreprinderi care livra carburanţi spitalului, mijloace băneşti ce depăşesc substanţial suma prevăzută în contract.

Conform contractului, firma se angajase să ofere clinicii 17 500 litri de petrol A 95 în sumă de 152 075 lei. Contabilitatea spitalului însă a efectuat un transfer de 830 703 lei, cu aceşti bani fiind procurate tichete care, ulterior ar fi fost vîndute de Rusu unor staţii peco. Calculele efectuate demonstrează că Rusu şi-ar fi însuşit ilegal diferenţa de 738 614 lei. Astfel, ofiţerii Centrului au stabilit că în acţiunile contabilei-şef există  o bănuială rezonabilă privind însuşirea de către ea a sumei nominalizate.

Drept urmare a controlului efectuat de Comisia Spitalului s-a constatat că facturile fiscale pe suma  de 738 614 lei nici nu au fost luate în evidenţa contabilă a instituţiei. Plus la aceasta, bănuita ar fi falsificat semnătura directorului Spitalului  Clinic de Traumatologie şi Ortopedie care urma să fie aplicată pe delegaţii.

În acest caz, CCCEC derulează urmărirea penală pornită în temeiul alineatului 5, articolul 191 Cod penal al RM -  “Delapidarea averii străine”, iar dacă va fi găsită vinovată, contabila riscă de la 8 la 15 ani .

Totodată, ancheta urmează să stabilească şi alţi complici care au făcut posibilă prejudicierea instituţiei în asemenea proporţii.

În prezent, bănuita are interdicţia de nepărăsire a teritoriului ţării.

Comentarii

  1. Elena Badea spune:

    Nu-mi vine sa cred ca un contabil e capabil de asa ceva……………..

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...