37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Consumatorii vor plăti de la 1 februarie cu peste 10 la sută mai puțin la factura de gaze naturale

Consumatorii vor plăti de la 1 februarie cu peste 10 la sută mai puțin la factura de gaze naturale

01.02.2016778 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică privind micșorarea cu aproape 11 la sută a tarifelor la gazele naturale a intrat astăzi, 1 februarie, în vigoare după publicarea la sfîrșitul săptămînii trecute în "Monitorul Oficial", informează MOLDPRES.

Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat, în şedinţa din 26 ianuarie 2016, o hotărîre prin care a micșorat tarifele medii la gazele naturale furnizate de întreprinderile Moldovagaz cu 10,9 la sută, de la 6 222 lei pentru o mie de metri cubi, tarif stabilit în noiembrie 2015, pînă la 5545 lei.

Consumatorii casnici cu un consum lunar de pînă la 30 metri cubi (inclusiv) la un apartament (casă) vor plăti 5,89 lei pentru un metru cub, în descreștere cu 10.1 la sută, iar populația cu un consum lunar de peste 30 m metri cubi 6,14 lei. Astfel tarifele au coborît sub nivelul din septembrie 2011. La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8 la sută, care este inclusă în factură.

Tariful pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale a fost micşorat la 70.74 lei, iar tariful pentru transportul gazelor naturale a fost redus cu 89,9 la sută, de la 324,75 lei la 32,76 lei pentru o mie de metri cubi.

Diminuarea tarifelor la gazele naturale a fost determinată de doi factori principali: reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale importate din Federația Rusă și modificarea Legii cu privire la gazele naturale și a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale, revenindu-i astfel reglementatorului (ANRE), dreptul de a reglementa integral activitatea operatorului rețelei de transport prin stabilirea tarifului unic pentru serviciul de transport, indiferent de destinaţia transportării gazelor naturale.

Astfel, în formula de calcul a tarifelor la gazele naturale s-au inclus veniturile obținute de la tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce compensează cheltuielile suportate pentru transportarea gazelor pe teritoriul R. Moldova și are un impact diminutiv asupra tarifelor de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali.

La stabilirea noilor tarife la gazele naturale, ANRE a luat în calcul prețul estimativ de achiziție a gazelor pentru anul 2016 în mărime de 199.72 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, în scădere 60,57 de dolari media anuală în 2015.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...