37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Constituția ar putea fi modificată din nou

Constituția ar putea fi modificată din nou

27.12.20161.188 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Articolul 42 din Constituția Republicii Moldova urmează să fie modificat. Proiectul de Lege privind modificarea articolului 42 - „Dreptul la asociere” va fi examinat la următoarea ședință de Guvern. În prezent, acest articol se referă doar la „Dreptul de a întemeia și de a se afilia la sindicate”.

În Nota informativă, autorii susțin că, deși dreptul la asociere este unul fundamental, la moment este consfințit fragmentar în articolele 41 și 42 din Constituție. Astfel libertatea partidelor și a altor organizații social-politice este prevăzută în articolul 41, iar libertatea întemeierii și afilierii la sindicate în articolul 42. Constituția nu prevede însă expres libertatea generală de asociere în alte forme, deși acest aspect este garantat în tratatele internaționale în materia drepturilor și libertăților fundamentale.

Totodată, articolul 42 va conține și prevederi referitoare la cazurile în care poate fi limitat dreptul la libera asociere.

Articolul 42. Dreptul la asociere
Orice persoană are dreptul de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum și de a se afilia la acestea.
Exercitarea dreptului la libera asociere poate fi limitată numai în cazurile expres prevăzute de lege, dacă această limitare constituie o măsură necesară într-o societate democratică, pentru asigurarea securității naţionale, a ordinii publice, prevenirea infracţiunilor, protejarea sănătăţii, moralei sau a drepturilor și libertăţilor altor persoane.”

După ce va fi aprobat de Guvern și avizat de Curtea Constituțională, documentul va fi remis spre examinare Parlamentului.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...