37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Concediul pentru îngrijirea copilului va fi redus cu doi ani. Guvernul a aprobat modificările la Codul muncii

Concediul pentru îngrijirea copilului va fi redus cu doi ani. Guvernul a aprobat modificările la Codul muncii

26.06.20171.722 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Concediul pentru îngrijirea copilului, cu vârsta de la 3 la 6 ani, va fi redus cu doi ani. Astfel, concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta de la 3 ani va fi acordat până la 4 ani, dar nu până la 6 cum prevede legea actuală. Propunerea se conține în proiectul de lege privind modificarea Codului muncii, care a fost aprobat de Guvern.

Autorii susțin că problema privind reducerea duratei concediilor pentru îngrijirea copilului se discută la diferite niveluri de mai mult timp. Potrivit acestora, principalele dezavantaje ale concediilor excesiv de lungi pentru îngrijirea copilului sunt:

  • reducerea participării femeilor cu copii mici pe piața muncii;
  • pierderea de către salariați a abilităților profesionale;
  • reducerea șanselor de a avansa în carieră/salarial;
  • discriminarea indirectă a femeilor la angajare și ulterior la promovare;
  • efecte negative asupra mărimii pensiei.

Potrivit noilor modificări, în afară de concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, femeilor, precum şi altor persoane menţionate în Codul muncii, li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, cu menţinerea locului de muncă (a funcţiei). În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare), persoanelor menţionate li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcţie echivalentă).

Perioada concediului suplimentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, dacă contractul individual de muncă nu a fost suspendat din iniţiativa salariatului în caz de concediu pentru îngrijirea copilului. Această perioadă nu se include în vechimea în muncă ce dă dreptul la următorul concediu de odihnă anual plătit, precum şi în stagiul de cotizare.

Modificările vor asigura concilierea vieții de familie cu activitatea profesională și vor avea un efect benefic atât pentru salariați, cât și pentru angajatori.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...