37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comunicat SFS privind situația actuală din domeniul colectării fondurilor (fundraising) și al filantropiei

Comunicat SFS privind situația actuală din domeniul colectării fondurilor (fundraising) și al filantropiei

03.02.2016916 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 2 februarie curent, reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat au participat la prezentarea proiectului Studiului „Colectare de fonduri de către organizațiile societății civile din Republica Moldova din surse autohtone: Oportunități și perspective", la elaborarea căruia a participat echipa de experți atât naționali, cât și internaționali.

În cadrul evenimentului a fost discutată situația actuală din Republica Moldova în domeniul colectării fondurilor (fundraising) și al filantropiei; evidențierea oportunităților și perspectivelor de perfecționare a cadrului normativ existent; diseminarea practicilor de succes, acumulate de organizațiile autohtone în acest domeniu.

De asemenea, au fost abordate și unele probleme cu care, actualmente, se confruntă organizațiile necomerciale în activitatea desfășurată. Astfel, s-a menționat că legislația în vigoare ce reglementează efectuarea sponsorizărilor și filantropiei nu stabilește prevederi clare la efectuarea acestor operații, precum și modul de documentare a acestor acțiuni efectuate. În acest sens s-a propus înaintarea propunerilor de modificare a legislației în vigoare ce ar stabili o claritate la efectuarea acțiunilor de sponsorizare și filantropie. Concomitent, s-a menționat și faptul că organizațiile necomerciale actualmente nu au posibilitatea de a beneficia de redistribuirea de către la persoanele fizice a 2% din suma impozitului pe venit, deoarece nu este definitivat mecanismul de desemnare procentuală a venitului dat.

În afara problemelor abordate, elaboratorii studiului au apreciat și acțiunile Serviciului Fiscal de Stat, în partea ce ține de elaborarea și plasarea pe pagina oficială a SFS a unui Ghid pentru organizațiile necomerciale prin care se prezintă modul de determinare a regimului fiscal, precum și actualizarea compartimentului Baza Generalizată a Practicii Fiscale, carte conține întrebări și răspunsuri aferente impozitelor și taxelor administrate de SFS și care constituie un suport pentru organizațiile necomerciale în activitatea desfășurată de către acestea.

Serviciul Fiscal de Stat rămâne în continuare un organ receptiv la necesitățile contribuabililor, rămânând fidel acțiunilor necesare a fi elaborate întru acordarea suportului contribuabililor pentru onorarea de către aceștia a obligațiilor fiscale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...