37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comunicat privind aplicarea tarifelor la calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în legătură cu intrarea în vigoare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015 (nr.74 din 12.04.2015)

Comunicat privind aplicarea tarifelor la calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în legătură cu intrarea în vigoare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015 (nr.74 din 12.04.2015)

05.05.20151.333 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, în legătură cu multiplele întrebări parvenite din partea contribuabililor vizavi de aplicarea tarifelor pentru calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, comunică următoarele.

La data din 28 aprilie curent în Monitorul Oficial nr.102-104/76 a fost publicată Legea  fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015, nr.74 din 12.04.2015. Legea în cauză nu prevede data intrării în vigoare a prevederilor acesteia. Astfel, potrivit prevederilor Legii privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale (nr.173 din 06.07.94) legile, promulgate de Președintele Republicii Moldova intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial sau la data indicată în text.

Prin urmare, prevederile Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015 intră în vigoare la data publicării acesteia, adică la 28 aprilie curent.

Concomitent, menționăm că  în conformitate cu  art.4 alin.(1) din Legea dată tariful pentru calcularea primelor menționate pe anul 2015 sunt stabilite pentru fiecare categorie de plătitori câte 4,5%.

Astfel, angajatorii (indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare), persoanele fizice, notarii publici, executorii judecătorești, mediatorii şi avocații, care îndreaptă spre achitare, începând cu 28 aprilie curent, persoanelor fizice sau în folosul acestora salariul și alte recompense, calculează primele de asigurare medicală aplicând tariful de 9% (câte 4,5% pentru fiecare categorie de plătitori), concomitent cu plata salariilor și altor recompense. 

Modul de completare a Raportului (forma MED08) pentru trimestru II 2015 va fi reflectat printr-un comunicat care se va plasa pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat - www.fisc.md, în cel mai apropiat timp. 

Comentarii

 1. Victoria spune:

  no sa fie regula la noi in tara atita timp,kit o sa ne conduca asa dibili,Doamne iarta-ma !!!…Primesc Leji si nici nu se incumeta sa se ghindeasca,CUM ELE TREBUE SA FUNCTIONEZE !!!!….Dar.de faptul,ca maresc cotizatiile,nekatind la faptul,ca ni-au furat pe noi de miliarde de lei,nici nu vreau sa vorbesc….Haos complect !!!!

 2. Elena spune:

  Si totusi de cind aplicam tariful modificat?!la 01.05.15?

  1. Adrian spune:

   Aplicam din 28.04 indiferent pentru ce perioada este salariu, deoarece asig medicala se retine in momentul achitarii. Respectiv daca achitati pe 29.04 un salariu din luna februarie, atunci trebuie sa retineti si sa calculati statului 4.5+4.5%
   Stati ca mai vesel o sa fie cu impozit pe venit din salariu cu scutirile personale anuale, dar totul pe rind 🙂

  2. Mihaela spune:

   nu vad o problema cu impoz pe venit si scutirea personala,pt ca in programa 1c 8 am pus de la data de 01.05.2015 limita noua de impozit si scutire personala si programa stie ce are de facut…

 3. Vladimir spune:

  Concretizare: indiferent pentru care perioadă se achită salariul din data de 28.04 se va calcula şi reţine de la angajat 4,5%????

  1. Aliona spune:

   Tot ce achitati dupa 28.04. (inclusiv) se impoziteaza cu 9%. fie acesta si salariul pentru anul trecut, conteaza data achitarii, nu data calculului.

 4. lidia spune:

  As vrea o parere in privnta marimii procentului de asigurare medicala la salariul calculat pentru luna aprilie,pentru persoanele juridice care formeaza rezarva la fondul de asigurare medicala, vor calcula 4.5% sau 4.Merge vorba de suma achitata din contul angajatorului.

 5. Aliona Plufgaru spune:

  ce servicii sau mai inclus la spitale, de s-a ridicat cotizatia. cind pleci la spital taxa la servicii este totuna.in baza la ce s-a ridicat?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...