37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comunicat informativ privind trecerea Republicii Moldova la noile Standarde Naționale de Contabilitate din 1 ianuarie 2014

Comunicat informativ privind trecerea Republicii Moldova la noile Standarde Naționale de Contabilitate din 1 ianuarie 2014

06.09.20132.795 views Ministerul Finanţelor.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...


Comunicat informativ privind trecerea Republicii Moldova la noile Standarde Naționale de Contabilitate din 1 ianuarie 2014

În contextul trecerii Republicii Moldova la noile Standarde Naţionale de Contabilitate, Ministerul Finanţelor comunică următoarele: 

În conformitate cu art. 11 al Legii contabilităţii nr. 113-XVI din 27.04.2007, care stabileşte competenţa autorităţilor statale privind reglementarea contabilităţi, Ministerul Finanţelor, printre altele:

 • elaborează, examinează, aprobă şi publică:

- Standarde Naţionale de Contabilitate;
- regulamente, instrucţiuni, indicaţii metodice, reguli şi comentarii;
- Planul general de conturi contabile;

 • creează grupe de lucru pentru elaborarea actelor normative;
 • acordă entităţilor ajutor metodologic în aspectele problematice ale contabilităţii şi raportării financiare.

De asemenea, art. 47 al legii menționate  prevede că Ministerul Finanţelor, în termen de 6 ani de la data intrării în vigoare a Legii contabilităţii (1 ianuarie 2008) va elabora şi va aproba SNC în conformitate cu SIRF, precum şi alte acte normative prevăzute la art.11.

Planul de dezvoltare a contabilităţii şi auditului în sectorul corporativ pe anii 2009-2014 aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1507 din 31.12.2008 la subcapitolul 4.1.2. Elaborarea reglementărilor contabile naţionale în conformitate cu cerinţele Directivelor UE şi SIRF conține următoarele prevederi:

SNC reprezintă standarde şi interpretări, bazate pe Directivele UE şi pe SIRF, elaborate, examinate şi aprobate de Ministerul Finanţelor, care stabilesc reguli generale obligatorii privind ţinerea contabilităţii şi raportarea financiară.  

Conţinutul de bază al SNC trebuie să corespundă prevederilor SIRF, ţinîndu-se cont, totodată, de cerinţele legislaţiei în vigoare şi de nivelul actual de dezvoltare economică a entităţilor autohtone.

SNC adiţional vor conţine exemple practice şi comentarii privind aplicarea prevederilor standardelor. În scopul asigurării unui grad relevant de veridicitate a rapoartelor financiare, SNC trebuie implementate într-un set unic, concomitent cu abrogarea SNC existente. SNC noi vor intra în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2014.  

Metodica de trecere de la SNC existente la cele noi va fi elaborată, examinată şi aprobată de Ministerul Finanţelor.  

Planul general de conturi contabile stabileşte nomenclatorul claselor şi grupelor de conturi contabile şi metodologia de utilizare a acestora. 

Realizarea acţiunilor menţionate va contribui la ameliorarea cadrului normativ de raportare financiară a entităţilor ce vor aplica SNC, conform cerinţelor reglementărilor contabile internaţionale.

Conform pct. 2 al Hotărîrii Guvernului nr. 1507 din 31.12.2008 monitorizarea şi coordonarea procesului de realizare a Planului de dezvoltare a contabilităţii şi auditului în sectorul corporativ pe anii 2009-2014 se pun în sarcina Ministerului Finanţelor.

Întru realizarea prevederilor Legii contabilităţii şi Planului de dezvoltare a contabilităţii şi auditului în sectorul corporativ pe anii 2009-2014, Ministerul Finanţelor a aprobat Ordinele Ministrului Finanţelor nr. 118 şi 119 din 6 august 2013 prin care au fost aprobate şi puse în aplicare cu începere din 1 ianuarie 2014 un set de Standarde Naţionale de Contabilitate, Indicaţii metodice şi Planul general de conturi contabile. Acestea vor fi publicate în ediţie specială a Monitorului Oficial al Republicii Moldova şi plasate pe pagina web a Ministerului Finanțelor pînă la finele lunii septembrie 2013.

De asemenea, în cel mai scurt timp urmează să fie aprobate Recomandările metodice privind tranziţia la SNC noi, care va conține prevederi referitor la modul de trecere de la SNC existente,  în vigoare începînd cu 1 ianuarie 1998, la SNC noi, elaborate în baza Directivelor UE, SIRF și legislația naţională.

Ministerul Finanţelor va sprijini entităţile în procesul de trecere la noile SNC prin acordarea ajutorului metodologic în aspectele problematice ale contabilităţii şi raportării financiare conform prevederilor SNC noi şi Planului general de conturi contabile.

Comentarii

 1. Sanda spune:

  este scris in comunicat despre un set de standarde nationale de contabilitate. Intrebarea firesaca se isca – dar cite seturi vor mai fi?

 2. Sandda spune:

  Aveti perfecta dreptate ca Va revine sarcina sa elaborati si sa aprobati SNC, doar ca acestea trebuie sa fie calitative.
  Opinia mea este ca ati elaborat SNC de dragul sarcinii ce va revine (MF) si termenul care va preseaza. Sa lucrezi 5,5 ani pentru un produs atit de necalitativ.

 3. Lora spune:

  „Planul general de conturi contabile stabileşte nomenclatorul claselor şi grupelor de conturi contabile şi metodologia de utilizare a acestora”.
  Fraza data nu este chear corecta., fiindca in proiectul planului ce conturi este scris ca „..Conturile de gradul I din clasele 1-7 sînt obligatorii pentru toate entităţile, iar conturile de gradul I din clasele 8-9 şi conturile de gradul II din toate clasele au un caracter de recomandare şi se aplică, după caz, în funcţie de particularităţile activităţii entităţii şi cerinţele de prezentare a informaţiilor, precum şi în scopuri de analiză şi control”.
  Cum ramine cu dezinformatia din comunicat?

 4. Cires Elena spune:

  Pentru Lora: nu este dezinformatie. Cititi Hotarirea Guvernului nr. 1507 din 31.12.08. Presupun, ca proiectul Planului de conturi a fost modificat.

 5. Cires Elena spune:

  Catre Sandda: cit de necalitativ este produsul? Argumentati raspunsul, va rog.

 6. petru spune:

  Foarte puţin timp pentru studierea şi aplicarea în practică a snc noi. Poate pentru o companie mică cu 3operatiuni în cruce e ok dar pentru cei mari? Cîte erori, conflicte cu organe de control. Dar oare vă fi minfinul în stare să acorde ajutor metodologic pentru întreaga ţară? Citi specialişti ei au? Ei acum răspund la scrisori cu greu, dar mă închipui după anul nou.

 7. Cires Elena spune:

  Catre Petru: de ce considerati ca e nevoie de mult timp pentru implementarea snc-urilor?

 8. Anatol spune:

  Modificarile in planul de conturi nu sint asa de semnificative dar faptul cum au facut si anume modificarea codului contului face ca intreprinerile sa solicite alte softuri sau sa cheltuie bani pentru reprogramari… ca ex cum ar forma jurnalul order pe 242 pentru perioada 2013 2014 cin din 2014 o sa aiba alt cod??? si altele . cel mai interesant este ca planul de conturi a fost modificat doar la active se pare ca pentru pasive nu le au ajuns timp!!!! ar fi fost rational ca conturile noi sa apara in grupe noi suplimentar la planul existent iar cu redenumirea conturilor nu era o problema pe aceasta cale se reruceau problemele de soft., Se putea de elaborat un Plan General mai rational.

 9. Petru spune:

  Pentru Cires Elena: Pentru a implementa ceva trebuie mai intii sa cunosti, pentru a cunoaste mai trebuie sa asteptam pina ce o sa publice adica sf. septembrie. Da poate unui om va trebui sa citeasca o data si sa inteleaga totul (nu uitati ca la aceasi lucru pot aparea mai multe interperetari – dvs. trebuie sa stiti foarte bine acest lucru), dar acesti oameni sint putini, si altceva dupa ce ani de zile stii una si acum trebuie sa stii alta – trebuie totusi un timp ca sa te acomodezi, plus la aceia nu toti au abilitati teoria sa puna in practica. Alta chestie softurile – au ramas 3 luni, o luna pentru clarificare ce trebuie de schimbat, apoi vreo luna de facut schimbari + de facut testari daca totul merge iar la programisti asta este foarte fregvent ca ceva face dar apar erori – si aceasta este foarte putin si o luna de facut actualizari la companii si explicat totul cum lucreaza – iarasi este putin timp – nu uitati cite firme sint si toti vor acum!!!!! Eu cred ca multi inca nu isi dau seama de intregul proces de implimentare.

 10. Petru spune:

  Da si sa nu uitam nu se schimba un standard dar toate!!!! Numai simplu sa citesti aceste standarde iti ia timp bun, si sa nu uitam ca de obicei contabilul nu prea are timp liber pentru citit. Asa ca studierea snc va fi una destul de dificila.
  Consider ca cind studiezi ceva de la 0 este cu mult mai usor. dar asa o sa fie multe incurcaturi.
  Da si nimeni nu zice despre anul comparativ pentru 2014??? el va fi sau nu?

 11. Cires Elena spune:

  Catre Petru. Citat: „ani de zile stii una si acum trebuie sa stii alta”. Intrebare: e asa mare diferenta intre SNC actuale si cele proiectate?

 12. Pentru spune:

  Nu diferenta nu este asa de mare. Dar nu despre aceasta merge vorba. Eu vreau sa zic ca ani de zile aplicind un principiu, si acum schimbinduse, cel nou nu asa de usor o sa se memorizeze, si din inertie poti sa aplici principiul cel vechi. Ca exemplu mijloacele fixe devin imobilizari corporale, sint sigur ca inca mult timp o sa-i spuneti mijloace fixe. 🙂 Plus la aceasta sa modificat si termenologia si planul de conturi. De ce nu luati in calcul ca nu toti prind informatia din prima, nu toti pot sa insuseasca un volum mare de informatie in timp scurt.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...