Ministerul Finanţelor prezintă pentru consultare publică analiza preliminară a guvernării bugetar-fiscale în Republica Moldova în raport cu cerinţele şi practicile UE, precum şi evaluarea preliminară a relevanţei instituirii unui consiliu fiscal în Republica Moldova.
Avînd în vedere obiectivul de integrare europeană, Republica Moldova tinde să se alinieze cerinţelor şi bunelor practici ale Uniunii Europene în diverse domenii, inclusiv în domeniul managementului finanţelor publice.
În acest scop, Ministerul Finanţelor, cu suportul consultativ în cadrul asistenţei tehnice din partea Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea politicilor şi managementului în domeniul finanţelor publice, a efectuat analiza preliminară a guvernării bugetar-fiscale în Moldova în raport cu cerinţele şi practicile UE, fiind abordate în special trei aspecte principale - regulile bugetar-fiscale, instituţiile fiscale independente şi cadrul bugetar pe termen mediu. De asemenea, a fost efectuată şi o evaluare preliminară a relevanţei instituirii unui consiliu fiscal în Republica Moldova şi posibila arie de activitate.
Această activitate constituie un prim pas a activităţii analitice pe aceste subiecte, care în anul 2016 urmează a fi dezvoltate într-un proces larg de consultare cu părţile interesate, pentru a oferi o evaluare mai detaliată a situaţiei Republicii Moldova, cu identificarea posibilelor domenii de îmbunătăţire.
În acest scop, analizele respective se prezintă pentru consultare publică (pot fi accesate aici). Comentariile şi propunerile la subiectele abordate sunt binevenite şi pot fi remise Ministerului Finanţelor la adresa viorica.neclea@mf.gov.md pînă la 15 februarie 2016.