37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comunicat de presă BNM – instituirea procedurii de administrare specială a B.C. ”Universalbank” S.A.

Comunicat de presă BNM – instituirea procedurii de administrare specială a B.C. ”Universalbank” S.A.

28.11.20111.450 views Banca Naţională a Moldovei
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comunicat de presă BNM – instituirea procedurii de administrare specială a B.C. ”Universalbank” S.A.

 

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2011, a hotărât instituirea procedurii de administrare specială a B.C. ”Universalbank” S.A. în conformitate cu Legea instituţiilor financiare.

Începând cu luna octombrie anul curent B.C. ”Universalbank” S.A. s-a confruntat cu dificultăţi în satisfacerea cerinţelor prudenţiale ale BNM cu privire la lichiditatea şi capitalul băncii, în special, din cauza retragerii masive de depozite ale persoanelor afiliate băncii, deteriorării calităţii portofoliului de credite şi litigiilor legate de structura acţionarilor băncii.

Conducerea B.C. ”Universalbank” S.A., fiind sub supravegherea specială a BNM, a întreprins o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a băncii. Astfel, începând cu 1 octombrie 2011, B.C. ”Universalbank” S.A. şi-a onorat toate obligaţiile de plată curente şi a rambursat 56% din totalul depozitelor ale persoanelor fizice şi 41% din cele ale persoanelor juridice. Concomitent, activele totale ale băncii s-au diminuat cu 33%. Portofoliul de credite s-a redus cu 24%, în special, datorită rambursărilor anticipate şi vânzării de credite.

BNM a instituit un moratoriu, pe termen de 2 luni, în conformitate cu art.3715 din Legea instituţiilor financiare, asupra tuturor creanţelor creditorilor faţă de B.C. ”Universalbank” S.A.. Acţiunea moratoriului nu se extinde asupra creanţelor aferente depozitelor persoanelor fizice în mărime de până la 25.000 lei. Celelalte creanţe ale creditorilor vor fi achitate ca rezultat al măsurilor luate de administratorul special şi în baza mijloacelor băneşti obţinute în urma optimizării activelor şi pasivelor băncii.

Comentarii

 1. ghenadie negara spune:

  no comment, mai intii te obliga sa pastrezi mijloacele banesti in banca, ca mai pe urma sa instituie fel de fel de „moratorii” pina la „optimizarea activelor si pasivelor”. deja imi este interesant: cine-i urmatorul?!

 2. olga spune:

  1) Investprivatbank
  2) Universalbank
  3) ?
  dar agentii economici isi pot recapata banii?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...