37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Computerul va decide la uşa cui va bate fiscul

Computerul va decide la uşa cui va bate fiscul

14.12.20111.193 views Serviciul Fiscal de Stat al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Computerul va decide la uşa cui va bate fiscul

 

Valul reformelor a cuprins şi Serviciul Fiscal de Stat, mai ales în condiţiile în care se confruntă cu grave probleme privind acumularea de bani la buget. Unele efecte sunt deja vizibile, susţin experţii.

„Am văzut schimbări enorme în domeniul fiscal din Moldova, iar în 2012 acestea vor fi şi mai radicale", a declarat Norman Gillanders, expert FMI, în cadrul unei mese rotunde privind reforma administrării fiscale.

Inovaţiile Fiscului ar urma să aducă mai multe venituri decât creşterea taxelor

Potrivit expertului, testarea declaraţiei fiscale benevole în trei sectoare ale economiei pe parcursul a şase luni a dus la creşterea cu circa 28% a încasărilor din TVA. Norman Gillanders a propus administraţiei Fiscului să acorde stimulente materiale agenţilor economici ce-şi declară benevol şi corect activităţile şi veniturile. Totodată Gillander consideră că inovaţiile Fiscului ar urma să aducă mai multe venituri decât creşterea taxelor.

Raisa Bejan, reprezentant al Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, a sugerat că inspectorii ar trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de contribuabili. „În prezent, orice controlor care vine să verifice o firmă, are din start sarcina de a depista încălcări. Mai mult, are planificate chiar şi sumele ce urmează a fi încasate din amenzi", a afirmat Raisa Bejan. Potrivit ei, inspectorii ar trebui să dea dovadă de înţelegere şi să respecte prezumţia nevinovăţiei.

Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a declarat că pentru diminuarea controalelor instituţia implementează un sistem electronic care va evalua în baza unor criterii de risc întreprinderile ce ar urma să fie verificate.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    sustin cuvintele Raisei Bejan

  2. Victoria spune:

    Interesant,da criteriile de risc,cum o sa fie introduse in sistemul electronic???Cine o sa le stabileasca??? Is de acord cu d-a Bejan,ca pina kind controlorii nu o sa-si schimbe atitudinea sa fata de contribuabili,ordine in Stat no sa fie…Numai trekind pragul oficiului,ei de acum vad in fata sa criminali,care,numaidekit „trebue”sa fie amendati !!! Principalul,ca se poarta asa,in majoritatea cazurilor,numai cu firmele mici,care ,in orice caz,se stradue sa lucreze cinstit!!! In firmele mari,cu rulaj de milioane,se poarta,poate un pic mai loeal-acolo au de unde plati amenzi…Ma indoesc,ca asa firme sa cada sub „criteriile de risc”…Nu dejeaba se zice:”Bate calul,care duce!!!”… Cu asa sistem de verificare a intreprinderilor,mi se pare,mare venit Statul no sa aiba.Dar,cine stie-cuiva aceasta doar ii trebue???!!! Orice rezultat-negativ,sau pozitiv-e rezultat!!! Da kite milioane o sa se duca pe sistema aceasta-ii intereseaza numai pe un numar „restrins” de oameni………

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...