37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Companiile importatoare de electronice vor achita remunerații titularilor de drepturi

Companiile importatoare de electronice vor achita remunerații titularilor de drepturi

13.07.2017703 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenții economici care fabrică sau introduc pe teritoriul Republicii Modova echipamente pentru realizarea copiilor sau suporturi materiale, pe care se pot face înregistrări sonore și audiovizuale, vor trebui să achite o remunerație compensatorie. Un proiect în acest sens a fost elaborat de către Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), iar mâine, 13 iulie, vor fi organizate dezbateri asupra documentului. Noile prevederi "lovesc" în companiile din Republica Moldova, precum Orange, Moldcell, Darwin, Enter, dar și altele cu activități similare - importatoare de telefoane, televizoare și alte produse pe care pot fi stocate informații.

Potrivit documentului, taxa compensatorie va fi achitată de către producători și importatori organizației de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale, care va fi investită de AGEPI cu aceste împuterniciri, până la punerea echipamentelor sau suporturilor în circulație.

AGEPI a stabilit și lista echipamentelor pentru care se va percepe taxa. Aceasta poate fi consultată aici.

Remunerațiile vor fi procentuale și se va calcula:

  • la valoarea în lei în vamă a echipamentelor și suporturilor materiale importate, conform declarației vamale și facturii externe de import (invoice);
  • la valoarea totală a facturilor lunare fără T.V.A., emise de producători, pentru echipamentele și suporturile materiale produse în Republica Moldova.

Remuneraţia compensatorie pentru copia privată acumulată de către organizaţia de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale va fi repartizată în următorul mod:

Reproducerea operelor audiovizuale sau a videogramelor:

  • autorilor - 40%;
  • interpreţilor - 30%;
  • producătorilor acestora - 30%.

Reproducerea fonogramelor:

  • autorilor - 50%;
  • interpreţilor - 25%;
  • producătorilor de fonograme - 25%.

Organizaţia de gestiune colectivă, după deducerea cheltuielilor efective aferente gestionării drepturilor, va transmite cotele corespunzătoare de remuneraţie, datorate titularilor categoriilor de drepturi, către organizaţiile care reprezintă titularii de drepturi în cauză.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...