37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comisia economie, buget şi finanţe a acceptat să prelungească activitatea în bază de patentă pentru anul 2017

Comisia economie, buget şi finanţe a acceptat să prelungească activitatea în bază de patentă pentru anul 2017

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 16 mii de deţinători de patente din Moldova îşi vor putea continua activitatea în baza acestora în anul 2017. Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a avizat pozitiv proiectul de lege al Guvernului care prevede o aşa numită „perioadă de tranziţie”, la expirarea căreia comercianţii nu vor mai avea dreptul să vândă producţia în bază de patentă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, membrii comisiei au discutat proiectul de lege, potrivit căruia în 2017 se propune micşorarea costului autorizaţiei pentru transportul de mărfuri, care în Moldova este cu mult mai scumpă decât în ţările din regiune.

În cadrul discuţiilor membrii comisiei au menţionat că această autorizaţie în RM costă de zece ori mai scump decât în România.

„O asemenea situaţie duce la faptul că, de exemplu, transportarea mărfurilor din Amsterdam în Moldova este cu 600 euro mai scumpă decât în România, iar acest lucru duce la pierderea competitivităţii transportatorilor moldoveni", au remarcat participanţii la şedinţă.

Deputaţii s-au întrebat dacă acest fapt nu ar provoca probleme financiare agenţiei de stat care eliberează astfel de autorizaţii.

În cadrul discuţiilor, membrii comisiei s-au interesat care este avizul Guvernului la acest proiect de lege. Constatând că Guvernul a dat aviz negativ, comisia a decis că această chestiune trebuie discutată încă o dată la guvern.

De asemenea, comisia a aprobat un proiect de lege prin care vinurile naturale din RM vor fi atribuite la categoria „alimentare”, dar nu „alcoolice”. Aceasta înseamnă că pentru producerea acestor vinuri nu va mai fi nevoie de licenţă din partea statului.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...