37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comercianții nu vor putea returna furnizorilor produsele alimentare nevândute. Ce reguli au fost aprobate de Guvern

Comercianții nu vor putea returna furnizorilor produsele alimentare nevândute. Ce reguli au fost aprobate de Guvern

03.03.20181.513 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comercianții nu vor mai avea voie să returneze furnizorilor produsele alimentare neconforme reglementărilor tehnice în vigoare în domeniul alimentar. La fel, nu vor fi returnate nici produsele a căror dată-limită de consum/data durabilității minimale a expirat și care au fost achiziționate cu respectarea cerințelor cantitative și calitative, conform contractelor de livrare a produselor. Potrivit unui proiect de lege, aprobat de Guvern, comerciantul este obligat să lichideze (să distrugă) produsele alimentare neconforme reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile, inclusiv a căror valabilitate a expirat.

Comerciantul poate returna furnizorului, cu acceptul acestuia, produsele alimentare conforme normelor siguranței alimentelor, recepționate conform contractelor de livrare a produselor, și a căror dată-limită de consum/data durabilității minimale depășește 180 de zile inclusiv, cu condiția că până la data respectivă a rămas nu mai puțin de 1/4 din acest termen.

Prin derogare de la aceste norme, se permite returul de marfă doar în cazul în care un produs alimentar importat, produs, procesat, fabricat sau distribuit nu satisface cerințele privind siguranța alimentelor, iar furnizorul efectuează retragerea sau rechemarea produselor alimentare. Această procedură se face în conformitate cu prevederile din Legea cu privire la siguranța la stabilirea principiilor și a cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor, cu informarea despre aceasta a organului de control abilitat.

Încălcarea de către comerciant și furnizor a interdicției privind returul de produse alimentare se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale (între 2.500 și 5.000 de lei) în cazul persoanei fizice și cu amendă de la 200 la 400 de unități convenționale (de la 10.000 la 20.000 de mii de lei) în cazul persoanei juridice.

Totodată, proiectul prevede că încălcarea de către comerciant a normelor ce țin de obligativitatea distrugerii produselor alimentare neconforme reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile, inclusiv a căror valabilitate a expirat, se sancționează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale în cazul persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 400 de unități convenționale în cazul persoanelor juridice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...