37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Comentariu: Teama de crash

Comentariu: Teama de crash

11.02.2016825 views Deutsche Welle
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La bursele din întreaga lume se înregistrează cutremure serioase. Nu-i de mirare, dat fiind haosul mondial. Teama faţă de o nouă criză financiară ar fi însă exagerată, crede Henrik Böhme.

În sfârşit, bursele o iau în jos. Căderea a început odată cu noul an. Un început de an atât de slab nu a mai existat niciodată. Dacă cineva mai avea undeva o slabă speranţă, că lucrurile se vor remedia, ea a dispărut la începutul acestei săptămâni. Acţiuni bancare s-au depreciat atât de puternic, încât au atras după ele scăderea vertiginoasă şi a altor acţiuni.

Surpriza nu e chiar neaşteptată

Pentru că la burse se tranzacţionează viitorul, pentru că sumele imense pompate în pieţe de băncile centrale trebuie depuse undeva şi dat fiind că, pe termen lung, hârtiile de valoare reprezintă o investiţie bună, enorm de mulţi bani au fost transformaţi în acţiuni.Războiul fără sfârşit din Siria şi nesoluţionata problemă a imigranţilor. Scandalul temporar suspendat al datoriilor Atenei. Evoluţiile economiei chineze. Şi ca şi cum nu ar fi îndeajuns de rău, mai este şi preţul mic al petrolului, care convine economiilor consumatoare de ţiţei precum cea germană, dar care afectează restul lumii. Nimeni nu are nevoie acum de instabilitate în ţări importante precum Rusia şi Brazilia.

Aşa se răspândeşte teama

Să ne concentrăm puţin pe preţul petrolului. Nici una dintre ţările producătoare nu poate supravieţui cu actualele cotaţii. Indiferent dacă este vorba despre Arabia Saudită, Rusia, Venezuela, America de Nord, toţi se confruntă cu o uriaşă problemă. Şeicii ar avea soluţia: închiderea temporară a extracţiei ar atrage majorarea preţului barilului. Nu vor însă, pentru că se concentrează pe îndepărtarea concurenţei americane, prin fracking, dar şi a celei vin partea vechiului duşman de moarte, Iranul. Acesta este unul din principalele motive ale cutremurelor înregistrate la burse. Firmele de fracking s-au îndatorat enorm. În funcţie de surse, se stipulează că valoarea creditelor ar fi cuprinsă între 250 şi 400 de miliarde de euro.

Criza financiară reloaded?

Şi aşa reapare teama de o nouă criză financiară. Băncile, care luptă pentru propria supravieţuire, vor trebui să renunţe probabil la sume importante de bani. Investitorii se tem serios. Cel mai grav afectată este Deutsche Bank. Deşi nu a investit în sectorul energetic, cursul acţiunilor a scăzut enorm la începutul săptămânii. O dovadă în plus privind nervozitatea care a pus stăpânire pe investitori. Realitatea nu este chiar atât de neagră.

De fapt, cursurile acţiunilor încep de abia acum să reflecte realitatea. În mod aproape sigur, starea de nesiguranţă va continua, înainte de a intra pe un curs ascendent. Pentru cei predispuşi la insomnie, se recomandă abstinenţa bursieră. Toţi ceilalţi ar face bine să rămână calmi, să închidă ochi şi să o scoată la capăt.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...